Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Naomi Alderman

Neposluh

  • Nakladnik: Algoritam
  • Prijevod: Krunoslav Koprivnjak
  • 07/2007.
  • 228 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789532205312
  • Cijena: 18.45 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Prvi roman autorice Naomi Alderman, "Neposluh“, odmah je po objavljivanju uvršten na listu za ugledno priznanje Orange Prize for Fiction i dobio nagradu za nove pisce – Orange Award for New Writers 2006.

Naomi Alderman je poput njezine glavne junakinje – Engleskinja židovskog porijekla s duljim stažem boravka u New Yorku. Upravo prostori tih kultura predstavljaju pozornicu za odvijanje romana "Neposluh“ – tradicijski zatvorena sredina londonske židovske zajednice suprotstavljena je liberalnijem duhu koji propuhuje s druge strane Atlantika.

Kad joj umre otac, visoko poštovan rabin u židovskoj zajednici sjevernog Londona, neposlušna Ronit se mora – nakon godina svojevoljnog izbivanja – makar i nakratko vratiti u sredinu iz koje je pobjegla. Vraćanje u poznati prostor znači istovremeno i vraćanje u prošlost: u toj je zajednici dočekuju bivši prijatelji i bivše ljubavi, i premda ih je vrijeme promijenilo, njihova ih zajednička prošlost i dalje povezuje. Planirani kratkotrajni boravak radi održavanja obreda pokopa i preuzimanja osobnih očevih stvari tako se pretvara u putovanje kroz vrijeme, u raščišćavanje osobnih odnosa i konačno suočavanje sa samom sobom.

„U 'Neposluhu' Alderman pokušava pomiriti judaizam, emancipaciju žena i lezbijstvo (u Tori se ne spominje lezbijstvo; rabini ga zabranjuju; ali u Tori piše jedino o muškarcima koji liježu s drugim muškarcima!). Ideja se čini suludom, ali nije nezanimljiva: tradicionalno i liberalno mogu se mješati na začudne načine. Autorica i samu sebe smatra praktičnom vjernicom. U vrijeme šabata ne koristi se automobilom, telefonom ili e-mailom, ne koristi novac i priprema košer-hranu... Prema vjeri je kritička - ono što je muči jest odnos vjere prema ženama. Ali i afirmativna, u tradiciji nalazi uporište: 'Ne mogu biti ortodoksna Židovka. Nemam to u sebi niti sam ikad to imala. No, jednako tako ne mogu i ne biti.'“ (Dragan Jurak)

Koliko god se radnja odvija u ozbiljnim i tragičnim okolnostima, toliko više u prvi plan iskače ironijski odnos i smisao za humor glavne junakinje. Ronit je britka i duhovita, brza i beskompromisna, pa je takav i roman u cjelini.

Naomi Alderman autorica je romana "The Liar’s Gospel" i "Disobedience" ("Neposluh", Algoritam, 2007) od kojih je potonji osvojio nagradu Orange za mlade pisce, objavljen je na desetak jezika, a u pripremi je filmska adaptacija s Rachel Weisz u glavnoj ulozi. Uvrštena je na popis najboljih mladih britanskih romanopisaca književnog časopisa Granta, a Margaret Atwood odabrala ju je za sudjelovanje u programu za poticaj mladih umjetnika Rolex Mentor and Protégé Arts. Suautorica je i glavna spisateljica vrlo uspješne audioaplikacije za pametne telefone, "Zombies, Run!" Redovito piše za The Guardian i prezentira znanstvene teme u sklopu BBC-eve postaje Radio 4. Živi u Londonu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –