Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Nuruddin Farah

Karike

  • Nakladnik: Algoritam
  • Prijevod: Ivana Šojat
  • 09/2005.
  • 368, tvrdi uvez
  • ISBN 9532202951
  • Cijena: 17.12 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Jeebleh, sredovječni Somalac, sveučilišni profesor koji već dvadeset godina živi u New Yorku, vraća se u rodni grad, građanskim ratom izmučeni Mogadišu. Budući da je zemlju napustio kao politički zatvorenik, ne može se reći da ga muči nostalgija, no ima određene odgovornosti prema obitelji (mora obaviti sve poslove nakon majčine smrti i pomiriti se s njezinim duhom) te prema Bileu, prijatelju-pobratimu iz djetinjstva, čija je nećakinja Raasta nedavno oteta, a u otmicu je najvjerojatnije upleten i Caloosha, Bileov vlastiti brat.

Mogadišu kakvoga se sjeća Jeebleh više ne postoji. Grad je razrušen, a članovi njegove obitelji ne shvaćaju zašto on odbija dati im novac za kupnju oružja. No situacija će ga prisiliti da zaboravi na svoje vlastite ideale i na uzuse modernoga, zapadnoga svijeta. Ponovno će se zbližiti sa svojim klanom i početi probijati kroz političke labirinte korumpiranog društva koje ne zna ni za kakva pravila, gdje ljudi žive od danas do sutra, a jedini cilj im je preživljavanje.


Oni koji poznaju Nuruddina Faraha prepoznat će u "Karikama" puno biografskih elemenata: i sam Farah je tijekom sedamdesetih bio prisiljen napustiti Somaliju, neko je vrijeme radio kao profesor u Sjedinjenim Američkim Državama, a kao i Jeebleh, tijekom devedesetih kratko je vrijeme ponovno boravio u Somaliji. Za one koje ne poznaju Nuruddina Faraha, radi se o jednom od najrespektabilnijih afričkih autora današnjice, dobitniku brojnih književnih nagrada (1998. ovjenčan je prestižnom nagradom Neustadt International Prize, a već je mnogo puta bio u užem izboru za Nobelovu nagradu).

Autor je i dviju trilogija koje se bave uništenim somalskim identitetom, a svojim romanima zadire i u političke vode, koristeći se književnim darom kako bi razotkrio međunarodne i domaće političke spletke u zemljama post-kolonijalne Afrike.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –