Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Enes Kišević

101 vino od vina

  • Nakladnik: V.B.Z.
  • 11/2007.
  • 116 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789532017786
  • Cijena: 110.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Knjiga poezije koja u sebi nosi cijeli jedan vinograd ustihovljenih grozdova i uglazbljena vina. Na dosad rijetko viđen način pjesnik Enes Kišević nastavlja misao Li Tai Pea, Rumija, Rudakija, Omara Hajama, Omara ibn al Farida unoseći u jezik čas miris Istre, čas Dalmacije, čas otoka, srednje Hrvatske, Dubrovnika, zagrebačkih duhovnih purgera...

U katrenama, vezanima tercinama, ili izlomljenim aleksandrincima pjesnik točnošću i tečnošću pitka vina uspijeva razvedriti i vinogradara, i agronoma, a, čini se, nije ni mudracu ni pilcu naodmet. Ne bismo pogriješili kada bismo rekli i to da se ova knjiga može »upodrumiti« uz bačve, može se nositi u džepu, a možete je držati i na svom radnom stolu.

Ona u sebi sadrži sve osobine dobra vina: žitka je, trpka, nježno-žuhka, vedra i, što je najvažnije – nikad je ne možete »ispiti« do kraja. Iz pjesnika progovara sam duh vina, a taj duh je k tome još ozvučen stihovima koji će zasigurno često biti citirani.

Vino je često mitologizirano u velikom bazenu svjetske poezije, ali ne i u nas. Stoga je 101 oda vinu iznimna domaća pjesnička varijacija na temu »ideologije vina«.

Enes Kišević pjesnik je i glumac rođen 1947. u Bosanskoj Krupi. Nakon gimnazije završene u Ključu dolazi u Zagreb, gdje 1971. diplomira glumu na Akademiji kazališne i filmske umjetnosti. Po završetku Akademije ostvaruje zapažene uloge u brojnim kazališnim predstavama, a sudjeluje i u mnogim filmovima, televizijskim serijama te radijskim i televizijskim emisijama. Sve od objavljivanja prve zbirke poezije "Mladić nosi svoje prve pjesme na ogled" (1974.) prepoznat je ne samo po uvjerljivom i nadahnutom govorenju poezije velikih svjetskih i domaćih autora nego i po interpretiranju vlastitih stihova. Tridesetak knjiga koje su slijedile učinilo ga je jednim od najpoznatijih i najpopularnijih pjesnika u svakom dijelu bivše države, ali i izvan nje.

U protekla četiri desetljeća Enes Kišević osvajao je brojne književne nagrade, a zbirke su mu prodavane u danas nedostižnim nakladama. U svojoj bogatoj pjesničkoj karijeri surađivao je s najcjenjenijim slikarima i kompozitorima, a pjesme su mu prevedene na dvadesetak jezika te uvrštene u antologije.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –