Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Lujo Medvidović

Dom prepelica

  • Nakladnik: Alfa
  • 11/2007.
  • 87 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789531687317
  • Cijena: 9.29 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
MOLITVA KROZ STISNUTE ZUBE

Bože, u naše ne miješaj se stvari,
mi svoje smutnje sami rješavamo,
upravo tako, zato ih stvaramo,
prije nas isto i naši su stari.

Ne boj se za nas. Dobro je ovako.
Kad misliš smak će, tad se pomolimo
prignemo glavu, i misu platimo,
ter svoju krijepost obnovimo lako.

Svi znamo cijenu toga izazova,
sve je to jedne vrste erotika
naše duševno 'mašklin' i 'motika'.

Zbog toga crkva građena je nova,
da nam, grešnima, bliže zvono breca,
poslije nas isto i naša će djeca.

***

Svoju ulogu pjesnika autor uvijek iznova doživljava kao misiju, kao neizbježni zadatak lučonoše riječi, koji mora upozoriti čitatelja, čovjeka, pa i čitave narode na blizinu naslućene pogibelji. Brušenje osjećaja za ispravnost moralne misli promatrano je u Medvidovićevoj poeziji kao čvrsta i univerzalna kategorija nadređena prolaznosti čovjekova kratkog povijesnog trenutka.

***

Lujo Medvidović, rođen je 17. listopada 1950. u Lokvičićima kod Imotskog. Osnovnu je školu završio u Krivodolu, gimnaziju i Pravni fakultet u Splitu. Magistrirao je iz područja filozofije prava na Pravnom fakultetu Sveučilišta JJ. Strossmayera u Osijeku. Živio je i radio u Vinkovcima, a sada živi i radi kao odvjetnik u Osijeku i Zagrebu. Član je Društva hrvatskih književnika od 1995.

Objavio je 30-tak stručnih radova iz područja prava. U dvadesetipet godina književnog rada objavio je devetnaest samostalnih književnih naslova na temu ekologije opstanka, refleksije, pejsaža i erotike. Objavio je niz zbirki pjesama a pjesme su mu i uglazbljene za tamburaške sastave i mješovite pjevačke zborove. Prema njegovim su tekstovima i snimljena dva dokumentarna filma (“Baranjska krv” i “Križ na biljskoj cesti”). Bio je urednik više knjiga.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –