Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Lujo Medvidović

Castus i pravda : Roman

  • Nakladnik: Alfa
  • 06/2009.
  • 289 str., meki uvez
  • ISBN 9789532970975
  • Cijena: 18.58 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Zbirkom fragmenata "Castus i pravda" autor pokušava iščitati misli iščezlih civilizacija i oblikovati kontradiktornu rekonstrukciju zaboravljene stvarnosti te dokazuje hrvatsko podrijetlo prvog engleskog kralja Artura - legende u nastajanju - slavnog po maču hrabrosti i okruglom stolu kao demokratskom sredstvu koje priznaje jednaku važnost svima koji za njim sjede.

Kralj Artur, poznat pod rimskim imenom Lucius Artorius, proslavio se u mnogim bojevima, najviše kao zapovjednik britanskih legija. Tako je ušao u legendu kao prvi engleski kralj Artur, osnivač reda vitezova Okruglog stola, ali i novi junak u hrvatskoj povijesti, u kojeg se može vjerovati. Zbog svojih ratničkih, ljudskih i državničkih vrlina, okupljenih u slavi mača te časti i dostojanstvu okrugloga stola, ponio je titulu Castus u značenju neokaljana pravednika.

Lucius Artorius Castus ili kralj Artur rođen je na Dolabelinu putu između Salone i Narone, najvjerojatnije u mjestu Billubiumu, danas lokalitetu Grad Lokvičići u blizini Imotskoga, a pokopan je u Petuntiumu - današnjoj Podstrani kraj Splita, kao potomak hrabrog naroda iznimnih konjanika i strijelaca, iz razorenog grada Delminijuma - i danas živog pod adekvatnim imenom Duvno, koji je nakon 154 godine duge opsade rimske vojske (od 229. do 155. god. pr. Kr.) naselio sjevernije ali i istočnije, zapadnije i južnije krajeve - sve zemlje stare Dalmacije preko južnih oboda Liburnije do Panonije.

Na to upućuje pet skupina činjenica sadržanih u provokativnom licu stare Dalmacije: prvo nedvojbeni arheološki nalazi - u prvom redu Podstranske ploče koje dokazuju da je kralj Artur zaista umro i da je pokopan u Hrvatskoj, u Podstrani.

Ovo je nevjerojatna priča o njegovu životu i pravdi vremena koje je sam baštinio, a povezuje ga s vremenom junaka Gilgameša te s vremenima koja će naslijediti njegovi, ali i naši baštinici.

Rukopis se objavljuje uz napomenu kako sve ono što je u knjizi sadržano nije prošlo postupak znanstvene verifikacije. Postavljene teze traže dublja istraživanja i razumnu kritičku provjeru te usporedbu s drugim izvorima. Knjiga se objavljuje radi povećanja zanimanja za temu te poticanja na proširivanje i usavršavanje istinitih znanja, što nije moguće ostvariti u kratkom razdoblju.

"Roman otkriva kako hrvatski identitet izlazi iz antičkog i predantičkog identiteta, ispričan slikama iz nacionalne povijesti kroz likove fra Didaka Buntića, fra Mije Runovića i drugih, među kojima je u romanu ispričana povijest Luciusa Artoriusa Castusa - kralja Artura, legendarnog prvog engleskog kralja i osnivača reda vitezova Okruglog stola, ali i novoga junaka u hrvatskoj povijesti čije postojanje potvrđuju arheološki spomenici drevne Dalmacije". (Lujo Medvidović)

***

Lujo Medvidović rođen je 17. listopada 1950. u Lokvičićima kod Imotskog. Osnovnu školu završio je u Krivodolu, gimnaziju i Pravni fakultet u Splitu. Magistrirao je iz područja filozofije prava na Pravnom fakultetu Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku.
Živio je i radio u Vinkovcima, a sada živi i radi kao odvjetnik u Osijeku. Član je Društva hrvatskih književnika. Objavio je dvadeset jedan samostalni književni naslov. E-adresa: castus.i.pravda@gmail.com

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –