Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Irena Svetek

Izbliza

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Jagna Pogačnik
  • 12/2007.
  • 196 str., meki uvez
  • ISBN 9789532660395
  • Cijena: 13.14 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
«Izbliza» je bez sumnje jedan od najintrigantnijih i najbolje ispripovijedanih suvremenih slovenskih romana. Glavna junakinja odlazi u Rumunjsku, domovinu svoje majke, kako bi radila u slovenskoj ambasadi i suočila se sa strahovima iz djetinjstva. U Bukureštu se kreće u intelektualnim i kulturnim krugovima te započinje napetu, erotičnu i ljubomornu vezu s urednikom u jednoj nakladničkoj kući.

Pisan intimno, neposredno, bez odmaka, roman «Izbliza» ulazi čitatelju pod kožu, duboko ga uvlačeći u osobnu dramu emotivne i ranjive glavne junakinje, u ljubav, mržnju, sadašnjost i prošlost.

Pročitaj poglavlje!

***

Irena Svetek, rođena 1975., studirala je komparativnu književnost i teoriju književnosti na Filozofskom fakultetu u Ljubljani. Pohađala je i predavanja iz teorije kazališta i sudjelovala u dramskim predstavama, uličnim performansima i lutkarskim predstavama za djecu. Potom je počela objavljivati kratke priče i pisati roman «Izbliza». Nakon četvrte godine studija pozvana je na suradnju u radijskoj emisiji «Literarni večer» na 1. programu Slovenskoga radija. Istodobno je honorarno radila kao novinarka obrazovnog programa na TV Slovenija. U nakladničkoj kući Karantanija surađivala je pri izboru književnosti za mlade, prije svega one prijevodne.

Kako ju je problematika književnosti uvijek zanimala (ne samo kao umjetnička praksa nego i teorijski diskurs), u listopadu 2002. upisala je magisterij na ljubljanskome Odsjeku za komparativnu književnost i teoriju književnosti te se znanstveno usavršavala na Sveučilištu New York u SAD-u. U rujnu 2004. upisala je doktorat na temu psihoanalize i književnosti na spomenutom Odsjeku.

U književnim časopisima objavljuje kratke priče, piše predgovore i pogovore knjiga, prevodi s engleskoga i na engleski, posljednjih godina vodi književne tribine sa slovenskim piscima i okrugle stolove na temu suvremene književnosti. Jedna je od suosnivačica festivala «Fabula» (Študentska založba). Piše književne kritike i recenzije za književne časopise i novine.

Njezin roman «Izbliza» nagrađen je 2004. godine na Sajmu knjiga u Ljubljani kao najbolji prvijenac nagradom koju dodjeljuje Zajednica nakladnika i knjižara Slovenije, a žiri imenuje Društvo slovenskih pisaca.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –