Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Dragutin Tadijanović

Izabrana djela

  • Nakladnik: Matica hrvatska
  • 12/2007.
  • 423 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789531502931
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Svojim pjesmama, uredničkim radom, memorijom, glasom i književnim druženjima, Dragutin Tadijanović obilježio je gotovo cijelo književno stoljeće, stekavši za života status i ugled klasika i legende. Njegovo je ime vremenom preraslo u kulturnu instituciju u čiju se sjenu rado sklanjaju i njegovi poetički istomišeljenici i poštovatelji, ali i književnici koji mu zbog njegove (pre)velike brige oko uređivanja i sređivanja vlastitih djela te pažnje koju posvećuje predstavljanju vlastite slike u javnosti, osporavaju književnu vrijednost njegovih stihova.

A njegov je nadasve popularan pjesnički izričaj jednostavan, neposredan i melodičan, kako u izricanju banalnih svakodnevnih životnih fenomena tako i u izricanju univerzalnih, velikih tema i pitanja. U odnosu na njegovo pjesništvo, Tadijanovićevo prozno i esejističko štivo premalo je isticano, premda ga za hrvatske književne prilike karakteriziraju rijetko viđena studioznost, pedantnost i egzaktnost u predstavljanju i obradi fakticiteta.

Za ovu prigodu priređivač Vinko Brešić je odabrao 141 od 544 Tadijanovićeve pjesme, biografsku prozu "Moji pređi" te nekoliko članaka o hrvatskim književnicima.

Ovo je izdanje opremljeno sa 12 crno-bijelih slika, predgovorom, kronologijom autorova života i djela, bibliografijom autorovih djela, izabranom bibliografijom o autoru, priređivačkom i tekstološkom napomenom.

Dragutin Tadijanović rođen je u Rastušju kod Slavonskog Broda u siromašnoj i brojnoj porodici. Osnovnu školu je polazio u Podvinju, susjednom selcu, a gimnaziju u Slavonskom Brodu, dok je univerzitetski studij započeo 1925. na Gospodarsko - šumarskom fakultetu u Zagrebu. Četiri godine kasnije (1929.) prelazi na Filozofski fakultet gdje je i diplomirao.

Poslije Drugog svijetskog rata Tadijanović je bio urednik najprije u Nakladnom zavodu Hrvatske, a zatim u izdavačkom poduzeću Zora do 1958. U proljeće 1953. izabran je za dopisnog, a 1965. za pravog člana JAZU - a. U jesen 1953. postao je direktor Akademijina instituta za književnost.

Njegova najznačajnija djela su knjige pjesama «Lirika», «Sunce nad oranicama», «Pepeo srca», «Dani djetinjstva», «Tuga zemlje», «Pjesme»...

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –