Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Gerd Koenen

Vesper, Ensslin, Baader : Iskonski prizori njemačkog terorizma

  • Nakladnik: Durieux
  • Prijevod: Nenad Popović
  • 03/2008.
  • 424 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789531882828
  • Cijena: 160.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Grupa Baader Meinhof i RAF dvadesetak godina potresale su Saveznu Republiku Njemačku i odvele je na rub velike političke krize. Autor je istražio životopise i unutarnje odnose njenih prvih protagonista. Njihove mutne političke ciljeve, snažno erotizirane unutarnje odnose, kult oružja i pljačke, mesijanizam koji vodi u ubilačke činove kao što su potpaljivanja robnih kuća, otmice i egzekucije. Na kraju, na platformi globalne medijske atraktivnosti, one vode i do spektakularne autodestrukcije: samoposvećivanje ovih mladih Nijemaca kroz inscenaciju samurajskog kolektivnog samoubojstva u glasovitom istražnom zatvoru u Stammheimu.

Nakon 11. rujna u New Yorku i Washingtonu, masakara u gradskim središtima Londona i Madrida sa stotinama žrtava te danas svakodnevnog fenomena ljudi bombi, ovo je knjiga o motivima i unutarnjoj psihološkoj dinamici suvremenih terorističkih grupacija.

Koenen je portretima njemačkih ikona Bernwarda Vespera, Gudrun Ensslin i Andreasa Baadera snažno utjecao na obnovu njemačke rasprave o radikalnim ideologijama, političkim praksama i pop-mitovima šezdesetosmaške generacije.

***

Gerd Koenen (1944) je povjesničar i publicist, pisac brojnih radova i članaka u vodećim njemačkim časopisima i listovima. U studentsko doba bio je jedan od poznatih članova SDS-a i, sedamdesetih, maoističkih organizacija. Živi u Frankfurtu. Najpoznatije knjige su: "Crni front. Novi antisemitizam u Sovjetskom savezu" (1991), "Veliki pjevovi - Lenjin, Staljin, Mao Ce Tung. Kultovi vođa i mitovi o herojima" (1991), "Njemačka i ruska revolucija" (s Lewom Kopelewim) (1998), "Utopija čišćenja - što je bio komunizam" (1998); "Crveno desetljeće. Naša mala njemačka kulturna revolucija 1967-1997" (2001). Za "Ruski kompleks. Nijemci i istok" (2005) dobio Leipzišku nagradu za knjigu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –