Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Simon E. Phillips

Tantra : Duhovnost ljubavi

  • Nakladnik: Zagrebačka naklada
  • Prijevod: Krešimir Maligec
  • 05/2008.
  • 159 str., meki uvez
  • ISBN 9789532520491
  • Cijena: 6.37 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Tantra je kult ekstaze, osobna religija, zasnovana na mističnom iskustvu radosti, a ne na utvrđenim dogmama. Za tantriste je seks bogoslužje, ono što daje energiju i život. Tantrička umjetnost, književnost i religijski obredi slave seks. Tantristi nisu asketi, oni afirmiraju život. Uče otkrivanju božanskoga kroz uzdizanje ljudskoga. Koriste sva čula, um i duh kako bi dostigli mistične vrhunce. Oni su seksualni jer vjeruju da se u seksualnom sjedinjenju čovjek najviše približava blaženstvu sjedinjenja s božanskim.

Prema ortodoksnoj tantri, uspješan se obred postiže sjedinjenjem individualnog bića s kozmičkim bićem. Kako poetski kažu, kapljica se sjedinjuje s oceanom.

Nitko ne zna kada je tantra počela. Nagovještaji o njenom ranom postojanju navedeni su u muškim i žen­skim seksualnim simbolima, arheološkim ostacima i lju­bavnim poemama još u najranijoj indijskoj literaturi. U jednoj od Upanišada napisanih oko 1000. pr. Kr, prvi čin o postojanju počinje božjom voljom za zadovolj­stvom. "Bio je sam, i nije uživao. Želio je drugoga i postao poput muškarca i žene u čvrstom zagrljaju. Taj dio sebe je podijelio na dvoje." Njegova je želja stvori­la čitav svijet da bi uživao.

Tantrički način života je dostigao vrhunac u Indiji u 11. i 12. stoljeću. Dok se Europa borila s tzv. mrač­nim srednjim vijekom, usredotočujući misli i umjetnost na život poslije smrti, Indija je slavila radosti ovog svijeta, posebno seksualne radosti.

Tolerantni i nedogmatski, tantristi su uzeli najbolje ideje iz prakse svoga vremena i na njima gradili, dovo­deći misticizam i erotsku praksu do novih vrhunaca. Velika Tantraraja tantra pokušala je uključiti indijska vjerovanja koja su postojala od prije. Uz hindu tantru postoji i budistička tantra. Svoju je simboličku mitologiju tantra uzela iz Mahajana grane budizma, kao i iz hinduizma. A dosta je toga je preuzela i iz joge, usvajajući doktrine jedinstva jedinke s vrhunskim bićem i kozmosom.

Tantrička praksa se mijenja od pojedinca do pojedinca, od zemlje do zemlje, od razdoblja do razdoblja, ali svaki učenik koristi meditaciju i rituale koji uključuju sva čula da bi razvili naviku duhovnog blaženstva. Tantra se mora živjeti da bi se u potpunosti razumjela. Ona obećava proširenje života - preobrazbu normalne ljudske svijesti i energije u transcendentalnu mudrost i vitalnost.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –