Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Dejan Šorak

Američko-hrvatski u boji : Marija i zvijer

  • Nakladnik: Algoritam
  • 06/2008.
  • 384 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789532206425
  • Cijena: 17.12 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Treći i najveći roman Dejana Šorka "Američko-hrvatski u boji" saga je o filmu u tri dijela, holivudski raskošno producirana priča o četiri naraštaja hrvatske iseljeničke obitelji fatalno vezane za film. Ovo je knjiga o usponu i stagnaciji holivudskog imperija, fikcijska priča na stvarnim temeljima o industriji prîča i njenim akterima - velikim producentima, anonimnim filmskim radnicima, zvijezdama i meteoritima, svjetlu i tami i američkoj noći... - o filmu kao sudbini, profesiji, prokletstvu, opsesiji, magiji, fikciji.

Prvi dio "Marija i zvijer" u krupnijem planu ekranizira živote scenaristice Marije Marin i njezine kćeri Lucije, glumice, dobitnice Zlatnog lava i kaskaderke. Scenariji njihovih života su filmski uzbudljivi, uokvireni vatrom i podcrtani vodom; dobar dio radnji osim u Hollywoodu događa se u Venice, Louisiana - replici prave Venecije koja je u močvarama punim aligatora i zmija otrovnica sagrađena za potrebe filmskog seta i potom napuštena - i u Veneciji mediteranskoj.

Dejan Šorak je prvi režiser koji je napisao roman o filmu, i to s lakoćom i uvjerljivošću kao da se radi o rendgenskom snimanju. Besprijekorno i pregledno vođenje priča koje iznenađuju obratima, efektno portretiranje likova i poentiranje scena, duhovito esejiziranje bešavno uklopljeno u romaneskni set, filmska ekonomija izlaganja i ostale odlike majstorstva čine da se ova knjiga čita nadušak kao što se gleda dobar film - dok se ne upale svjetla dana.

MARIJA I ZVIJER

U glavnim ulogama: Ante Marin - čovjek koji je zapalio Rim; Stipe Marin zvan Ralph Closer - parketar s dvije nominacije; Marija Marin - njegova kći, scenaristica; Lucija Marin - Marijina kći, glumica; Dezdemona Marin - Lucijina kći, režiserka; Belinda Silver - filmska zvijezda; velečasni Matija - vlasnik kockarnice i egzorcist; Arcangelo Santo - navodni producent; Goldfarb Senior - vlasnik holivudskog studija; Goldfarb Junior - njegov sin; Melanie Anderson - glumica; Goldfarb - aligator u Venice, Louisiana; Žaba Veliko Srce - vračara; Janusz Mankiewicz - poljski režiser...

Dejan Šorak (1954.) je filmski, televizijski, kazališni i radijski scenarist i redatelj, te romanopisac. Encyclopedia Britannica navodi ga među nekolicinom hrvatskih umjetnika svih vremena. Njegovi najpoznatiji kazališni komadi su: Svećenikova smrt" i Pauk i Pepeljuga.

Scenarist je i redatelj cjelovečernjih igranih filmova: "Mala pljačka vlaka" (1984.), Oficir s ružom (1987.), Krvopijci (1989.), Vrijeme ratnika (1992.), Garcia (1999.), Dva igrača s klupe (2005.) i U zemlji čudesa (2009.).

Objavio je romane: Kontrolna projekcija (2000.), Ja i Kalisto (2002.), Američko-hrvatski u boji – saga o filmu u tri dijela: Marija i zvijer, Venecija smrti, Dezdemona i vrag (2008.), Čovjek bez dna (2011.), Kupelj boga Silvana (2022.), Mutacija sudnjeg dana (2022.) te zbirku pripovijetki Gdje je nestala haljina Blažene Djevice Marije Snježne (2009.).

Za zasluge u hrvatskoj kulturi Dejan Šorak odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića i dobitnik je međunarodnih nagrada.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –