Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Wojciech Kuczok

Glib

  • Nakladnik: Hrvatsko filološko društvo
  • Prijevod: Adrian Cvitanović
  • 10/2005.
  • 153, meki uvez
  • ISBN 9537067556
  • Cijena: 90.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Roman ”Glib” poljskoga književnika mlađeg naraštaja, Wojciecha Kuczoka, po riječima autora, bio je zamišljen kao antibiografska ispovijest koja prikazuje svijet šleskih stanovnika, njihove međusobne odnose, društvene razlike, socijalni položaj, itd. Međutim, ispala je to priča o ”obiteljskom paklu, koju pripovijeda dijete u trenutku kada je sve to daleko za njim i koju je autor dvije godine mukotrpno pisao, ”pa i vlastitom krvlju”.

S objavljene četiri zbirke priča i jednim romanom, Wojciecha Kuczoka (Chorzow, 1972.) nazivaju vodećim mladim poljskim prozaikom. Osim proze, piše i pjesme, filmske scenarije i filmske kritike. Kritika kaže da je iznimno darovit u stilizaciji, kompozicijskoj razradi, uvjerljivosti monologa i dojmljivosti ozračja koje stvara minucioznim pomacima u dramatičnim opisima djelovanja likova. Stalni je suradnik nekoliko najuglednijih kulturnih časopisa i dnevnih novina.

U književnosti se pojavio 1996. sa zbirkom ”Čuvene pripovijesti” (”Opowiesci slychane”), za koju je dobio nagradu Poljske udruge izdavača. Za roman Glib osvojio je 2004. prestižnu poljsku književnu nagradu ”Nike'”, a ubrzo je prema njemu sam autor napisao scenarij za film ”Ožiljci” (”Pregi”) koji je režirala Magdalena Piekorz. Film je 2004. osvojio Zlatnog lava na Festivalu poljskih igranih filmova u Gdanjsku. Njegova posljednja knjiga, zbirka priča ”Sablasni krug” (Widmokrag, 2005) izazvala je burne reakcije u poljskoj kulturnoj javnosti zbog radikalnog eksperimentiranja jezikom.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –