Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Leopold Tyrmand

Civilizacija komunizma

  • Nakladnik: Disput
  • Nakladnik: Hrvatsko filološko društvo
  • Prijevod: Adrian Cvitanović
  • 10/2017.
  • 320 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789532603002
  • Cijena: 17.25 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Zbirku lucidnih eseja "Civilizacija komunizma" (1972) poljski književnik i publicist Leopold Tyrmand napisao je u obliku niza "improvizacija na temu" u kojima na satiričan način, britkim jezikom progovara o svakodnevici u komunističkoj Poljskoj. Autor je u trenutku nastanka knjige već nekoliko godina živio emigrantskim životom u SAD-u, gdje se našao nakon dugogodišnjih nastojanja da od komunističkih vlasti dobije putovnicu i napusti zemlju.

Na temelju vlastitih gorkih iskustava života u poratnoj domovini pokušao je zapadnjačkoj publici, koja nije doživjela komunističko iskustvo, na sebi svojstven način, ironijom koja mjestimice graniči s groteskom, prenijeti nešto od ozračja svakodnevice homo sovieticusa. Pritom ne krije da je riječ o tendenciozno napisanom protukomunističkom pamfletu u kojem je ponegdje preuveličao, prenaglasio, odveć nadrealno oslikao svoju negdašnju svakidašnjicu.

Riječ je o tridesetak eseja u kojima autor progovara o naizgled banalnim svakodnevnim stvarima komunističkog doba poput toga kako u komunizmu iskoristiti prednosti otkrića telefona, kako u tom sistemu završiti fakultet i ne izgubiti vjeru u život, zašto komunistička pasta za zube ne čisti, kako ondje čitati natpise na javnim mjestima, kako biti plejboj, što je to putovnica u komunizmu... Osim takvih kozerija knjiga – koja je žanrovski na razmeđu publicističkog i esejističkog, a uspijeva biti fina beletristika – donosi i sugestivne rasprave o metafizici i etici u komunističkoj svakodnevici (što znači željeti dobro; kako voljeti...) sve do misaono provokativnih hipoteza o velikim temama poput odnosa komunizma i hitlerizma ili nesretnog usuda Židova u komunizmu.

Zanimljivo da potkraj knjige autor svoje oštro pero usmjerava i prema Americi, zemlji svog egzila i nekada priželjkivanoj arkadiji, kao – kako kaže – posvemašnjoj laži, prije svega stoga jer je bio uvjerenja da su Amerikanci spiskali pričuve ljubavi koju su komunistička društva imala prema njima tijekom staljinizma.

Leopold Tyrmand, poljski pisac, publicist i novinar. Rodio se 1920. u Varšavi. Netom prije početka Drugog svjetskog rata studirao je arhitekturu u Parizu, gdje se susreo sa zapadnjačkom kulturom i džezom, što je u njegovu stvaralaštvu ostavilo neizbrisiv trag. Godine 1940. u Vilnu je osuđen na dvadeset pet godina zatvora zbog "protulitavske urote". Tijekom njemačke okupacije na prisilnom je radu, a 1944. je, nakon bijega, uhićen u Norveškoj i upućen u koncentracijski logor u okolici Osla, gdje je dočekao oslobođenje.

Nakon rata vraća se u Varšavu i uključuje u javni život radeći kao novinar. Zbog britka jezika kojim kritizira sovjetsku stvarnost često mijenja dnevne listove, a 1953. zabranjuju mu objavljivanje. Tu je šutnju iskoristio da napiše najveći poljski dvadesetostoljetni bestseler, roman Opaki (Zły; objavljen na hrvatskome 1966), u kojem je ispisujući živote ljudi s margine, sitnih kriminalaca, opisao stvarnost poratne Varšave. Popularnost je iskoristio za skandaliziranje poljske publike nesvakidašnjim ponašanjem te uvođenjem džeza u kulturni prostor socijalističke Poljske, organizirajući koncerte i festivale i objavivši knjigu o džezu.

Godine 1965,  kada su mu konačno dali putovnicu, odlazi u Ameriku, gdje se smjesta uključuje u javni život. Predaje na sveučilištima, piše knjige na engleskome, surađuje s poljskim emigrantskim časopisima, ali i polemizira s njima. Oštar i nepokolebljiv kritičar komunizma, Tyrmand se postupno preobražava u američkog konzervativca, izdaje časopis Chronicles of Culture, koji do danas slovi kao važan glas američkoga konzervativizma.

Od djela objavljenih u emigraciji valja izdvojiti Dnevnik iz 1954. (Dziennik 1954; objavljen 1980, prepravljeno izdanje 1995), u kojem je opisao razdoblje prinudne šutnje i jedno od najrigidnijih razdoblja socijalističke Poljske, zatim zbirku eseja Zapisi diletanta (Notebooks of a Dilettante, 1970), koja je postigla gotovo kultni status u američkoj kulturi, te zbirku protukomunističkih zapisa Civilizacija komunizma (Cywilizacja komunizmu, 1972).

Umro je 1985. na Floridi od posljedica srčanog udara.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –