Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Colleen McCullough

Ptice umiru pjevajući

  • Nakladnik: Algoritam
  • Prijevod: Nikola Krešić
  • 10/2008.
  • 548 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789532207651
  • Cijena: 169.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Ovaj pozamašan roman, jedan od najvećih svjetskih bestselera s jednom od najljepših ljubavnih priča našeg doba, najčešće uspoređuju s knjigom “Prohujalo s vihorom”. Samo što se ova obiteljska saga događa najvećim dijelom na Novom Zelandu i Australiji odakle potječe i njezina autorica, Colleen McCullough.

Od trenutka kada je prvi put objavljen, prije više od trideset godina, roman “Ptice umiru pjevajući” svojevrstan je književni fenomen o kojem su svi pričali i imali mišljenje, a televizijska serija iz 1983. s Richardom Chamberlainom i Rachel Ward u glavnim ulogama, interes javnosti samo je produbila.

U priči epskih proporcija isprepliću se sudbine nekoliko generacija likova više ili manje povezanih s obitelji Cleary koja je prisiljena preseliti se s Novog Zelanda u Australiju i krvavo zarađivati za život. Istinska heroina međutim je Meggie Cleary, čiji će put od nevine djevojčice do žene rastrgane između strasti i osjećaja odgovornosti najviše zaokupiti svakog čitatelja. Njezine odluke i ženska hrabrost, za ono doba sigurno previše drska, a vrlo vjerojatno i previše napredna, ono su što pokreće jedan od najintrigantnijih književnih ljubavnih zapleta.

Roman se bavi događajima koji se odigravaju više od pola stoljeća prije vremena u kojem je napisan. U tom bi trenutku u povijesti ljubav djevojke prema katoličkom svećeniku bila potpuno nedopustiva i nezamisliva. Djevojka koja bi zavela jednoga od Božjih izabranika? Svećenik koji bi se prepustio iskušenju i zaboravio na svoje zavjete koje je položio pred Bogom? Nema tih riječi koje bi mogle opisati težinu njihovih grijeha u očima zajednice.

Jedno od osnovnih pitanja kojim se roman bavi pitanje je granica privatnog i javnog te mogućnosti odvajanja istinske ljubavi žene i muškarca od dužnosti i iskrene ljubavi prema Bogu. No sve su velike ljubavi tragične, poput sudbine ptice koja najljepšu pjesmu plaća vlastitim životom. Jer ono najbolje što postoji može se dobiti samo po cijenu velike boli.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –