Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Stieg Larsson

Muškarci koji mrze žene

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Željka Černok
  • 11/2008.
  • 564 str., meki uvez
  • ISBN 9789532660715
  • Cijena: 169.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Prvi dio iz trilogije 'Millenium' “Muškarci koji mrze žene” napokon na hrvatskom jeziku. Ovaj je roman svojevrsna europska izdavačka senzacija, prodan je u više od 5 milijuna primjeraka, i objavljen u 35 zemlje svijeta.

Novinar Mikael Blomkvist, ujedno i suvlasnik novina Millennium, koji je uvjeren da je njegova dužnost boriti se protiv kriminala velikih korporacija i drugih zala suvremenog društva, te mlada Lisbeth Salander (24), mršava hakerica fotografske memorije i traumatične prošlosti s instinktom za preživljavanje koji preplaši svakoga tko joj stane na put, dvoje su glavnih junaka hita «Muškaraci koji mrze žene» i s kojima je Stieg Larsson donio junake za dvadeset i prvo stoljeće.

Roman «Muškarci koji mrze žene» epska je priča koja se odvija na nekoliko kontinenata, zamišljen je i kao homage velikim piscima žanra. Ovo je inteligentan i dobro napisani roman koji je istodobno saga o serijskim ubojicama, potraga za nestalima i informirani uvid u svjetove velikog kapitala i novinarstva.

“Muškarci koji mrze žene” u potpunosti je originalan politički i novinarski triler, istodobno intiman i moralan.

«Kombinirajte jezovitu švedsku atmosferu, ćudljivu psihološku dramu Bergmanovih filmova s pirotehnikom serijskih ubojica. Dodajte bijesnu punk heroinu i nesretnog novinara i imate sastojke prvog romana Stiega Larssona, mega bestselera u autorovoj domovini, senzacije u Francuskoj, Njemačkoj i Nizozemskoj. Dva Larssonova protagonista - Mikael Blomkvist, novinar koji postaje detektiv i njegova partnerica Lisbeth Salander ili djevojka s tetovažom zmaja - oni su zbog kojih je ovaj roman više od običnog krimića. Oboje su zahtjevni, konfliktni, izazovni ljudi.»
Michiko Kakutani, New York Times

***

Stieg Larsson, švedski pisac i novinar, rođen 1954. godine, odrastao je u švedskoj provinciji na sjeveru zemlje u mjestašcu Norsjö. Nakon što je završio školovanje i odslužio vojsku, zaposlio se kao novinar i jedan od prvih zadataka bilo mu je izvještavanje o građanskom ratu u Eritreji. Nakon povratka iz Afrike, gdje se zarazio malarijom, počeo je raditi kao grafički dizajner i urednik u novinskoj agenciji Tidningarnas Telegrambyr, gdje je ostao dvadeset godina.

Prije književničke karijere bio je poznat po borbi protiv rasizma i desničarskog ekstremizma. Bio je jedan od najboljih svjetskih poznavatelja desničarskih ekstremističkih skupina i snažno se borio protiv njihova utjecaja. Sredinom osamdesetih pokrenuo je nenasilni program Stop the Racism. Zakladu Expo utemeljio je 1995. te je postao glavni urednik njezina časopisa Expo. Časopis je bio na neprestanu udaru i pod prijetnjama desničarskih ekstremista, kao i sam Larsson.

Prve tri knjige iz serije «Millennium», «Muškarci koji mrze žene», «Djevojka koja se igrala vatrom» i «Kule u zraku», Stieg Larsson dovršio je neposredno prije iznenadne smrti od srčanog udara 9. studenog 2004., na dan Kristalne noći. Te tri knjige postale su svjetski fenomen te najpopularnije i najprodavanije europske knjige posljednjeg desetljeća. Prva knjiga nagrađena je 2005. najprestižnijom nagradom za kriminalističke romane u Skandinaviji Glasnyckel, druga knjiga dobila je 2006. nagradu Švedske akademije detektivskih romana, a trećom knjigom Larsson je ponovno osvojio nagradu Glasnyckeln, čime je postao tek drugi autor koji ju je osvojio dva puta.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

Kritika • 07.08.2014.

Tana French : U šumi

– Pretraži sve knjige –