Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Robert Anson Heinlein

Dvostruka zvijezda

  • Nakladnik: Zagrebačka naklada
  • Prijevod: Vida Trojak
  • 11/2008.
  • 239 str., meki uvez
  • ISBN 9789532520590
  • Cijena: 10.62 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
"Kad netko ovamo uđe odjeven kao seljačina i ponaša se kao da posjeduje mjesto, znači daje svemirski putnik. To je logična potreba. Njegova profesija utječe da se osjeća poput gospodara svijeta; kad se spusti na površinu prisiljen je družiti se sa seljacima. Što se tiče njegove modne ne-elegancije, pa ne može se očekivati od čovjeka, koji deset mjeseci godišnje provede u odori, da se zna pristojno odjenuti. Takva osoba je prava mušterija za takozvane krojače koji se muvaju po svakoj svemirskoj luci, prodajući 'zemaljska odijela'.

Mogao sam primijetiti daje ovog krupnog momka obukao Omar Tentmaker - podstavljena ramena koja su već za početak bila prevelika, kratke hlače koje su bile tako sašivene da su mu se, kad je sjeo, povukle preko dlakavih bedara i nabrana ženska potkošulja koja bi možda dobro izgledala na kakvoj kravi.

No, zadržao sam mišljenje za sebe i kupio mu piće sa svojih posljednjih pola imperijalca, smatrajuću to dobrom investicijom znajući kako se svemirski putnici odnose naspram novca. "Živjeli pogoni!" rekao sam kad smo se kucnuli čašama. Uputio mije kratki pogled.

To je bila moja prva pogreška u poslu s Dakom Broadbentom. Umjesto dami uzvrati s: "Mirni svemir!" ili "Mirno slijetanje!", kao što bi trebao, on me samo pogledao i tiho rekao: "Lijepe želje, ali upućene krivom čovjeku. Ja nikada nisam bio u svemiru."

***

U jednom je trenutku pripiti glumac Lorenzo Smythe - kao i obično - bio u baru, utapajući u alkoholu svoje nedaće i promatrao kako mu karijera propada. Tada mu je jedan svemirski pilot platio piće, a već je u sljedećem trenu Smythe bio na putu za Mars.

Odjednom se našao u situaciji da pristaje odigrati najtežu ulogu u svojoj karijeri: ulogu dvojnika jednom važnom, otetom političaru. Na kocki je bio mir s Marsovcima - njegova loša gluma mogla je rezultirati međuplanetarnim sukobom. I sam Smythov život bio je ugrožen - ako ga ne ubiju, uvijek je postojala mogućnost da zauvijek ostane zarobljen u svojoj ulozi!

***

Robert Anson Heinlein rođen je u Butlern, u državi Missouri, 1907. godine. Diplomirao je na Američkoj mornaričkoj akademiji, umirovljenje kao invalid 1934. Studirao je matematiku i fiziku na kalifornijskom fakultetu za poslijediplomski studij, te je bio vlasnik rudnika srebra prije nego što je 1939. počeo pisati znanstvenu fantastiku. Godine 1947. mu je izdana prva knjiga "Raketni brod Galileo". Za romane "Dvostruka zvijezda" (1956.), "Zvjezdani jurišnici" (1959.), "Stranac u nepoznatoj zemlji" (1961.) i "Luna je okrutna ljubavnica" (1966.) dobio je nagrade Hugo. Heinlein je bio pozvan kao komentator za prvo spuštanje Apolla II na mjesec. Primio je 1975. nagradu Grand Master Nebula za životno djelo. Robert Heinlein umro je 1988. godine.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –