Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Anna Maria Ortese

Iguana

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Snježana Husić
  • 12/2008.
  • 192 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789532660784
  • Cijena: 18.45 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Riječima nakladnika, roman "Iguana" istinski je klasik talijanske književnosti. "Iguana" je, kako je sama autorica naziva, romantična bajka u kojoj se pripovijeda magičnorealistična priča o milanskome grofu Daddu - Aleardu di Greesu, koji odlazi na put na portugalsku obalu te dospijeva na otok neucrtan na kartama, na kojemu žive braća plemići Avaredo-Guzman i njihova sluškinja Estrellita. I dok se sprijateljuje s jednim od braće, glavnoga junaka počinje neodoljivo privlačiti sluškinja, koja, kako otkriva, nije ljudsko biće, već iguana prerušena u ženu.

Ovaj roman govori o ljubavi i međuljudskim odnosima. Smještajući radnju na izolirano mjesto, Anna Maria Ortese uspjela je proniknuti u dubinu ljudske duše, gdje je sve moguće i gdje su sarkazam, optimizam, tuga i neuništiva nada u bolju budućnost društva prisutni u najupečatljivijem obliku.

"Iguana" je roman koji govori o čovječnosti, slobodi i ljubavi, štivo koje se brzo čita i dugo pamti.

Pročitaj poglavlje!

***

Anna Maria Ortese, prema mišljenju talijanske i među­narodne kritike jedna od najvećih talijanskih spisateljica, rođena je u Rimu 13. lipnja 1914., a umrla u Rapallu 9. ožujka 1998. Kao književnica postala je slavna svojim drugim djelom, zbirkom pripovijedaka "Il mare non bagna Napoli", nagrađenom nagradom Viareggio 1953., kada je i objavljena; otada datiraju i spisateljičini problemi jer je zbog svoje kritičnosti prema talijanskome intelektualnom i kulturnom svijetu godinama bila marginalizirana.

Njezino se stvaralaštvo tek naknadnim uvidom počelo cijeniti: vrijednost i dubina njezina djela uspoređivane su s djelima Else Morante zbog sposobnosti ocrtavanja si­tuacija koje su sadržajno bliske neorealističkom senzi­bilitetu, ali su stilski mnogo bliže magičnom realizmu južnoameričkih majstora.

Za autoričin stil karakterističan je eksperiment, stalna estetska istraživanja, bez podlije­ganja izazovu hermetične ili pretjerano avangardističke forme. Izolacija, osamljenost, poniženja i tragedije obilježili su čitav njezin život, kako privatni tako i književni, te je učinili teškom i neugodnom osobom spremnom na kri­tike u zemlji u kojoj je intelektualni život bio stalno obilježen ideološkim svrstavanjem. Kritika je njezino djelo zasluženo vrlo visoko ocijenila, a nakon nekog vremena prepoznala ju je i šira publika, pa Anna Maria Ortese još i danas postiže velik uspjeh u inozemstvu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –