Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Brigitte Trankiem

Stres u razredu

  • Nakladnik: Profil
  • Prijevod: Nataša Desnica Žerjavić
  • 03/2009.
  • 231 str., meki uvez
  • ISBN 9789531210089
  • Cijena: 129.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
"Stres u razredu" prva je knjiga na hrvatskom tržištu koja progovara o problematici stresa u školi. Djelo autorice Brigitte Trankiem jedinstvenog je sadržaja, jer nudi prijedloge rješenja i savjete za otklanjane stresa za vrijeme razredne nastave i to kod učenika i učitelja.

Poznato je da u razredu često dolazi do stresa. Pod stresom su nastavnici koji se moraju suočiti s velikim brojem učenika, s njihovim različitim stupnjevima znanja, s velikom satnicom, ali pod stresom su i sami učenici koji se suočavaju sa velikim nastavnim planom, strahom od ispita i ispitivanja te teškim održavanjem koncetracije.

Kako naći mir i učinkovitost? Kako razviti sposobnosti učenika da budu pažljivi i sabrani te im omogućiti da pristupaju pismenom i usmenom ispitivanju u najboljem mogućem stanju? Kako ponovo otkriti strast za učenjem?

U ovoj nam knjizi Brigitte Trankiem otkriva mehanizme stresa, njegov utjecaj na organizam i na sposobnost pamćenja. Pokazuje nam putove postizanja dobrog stresa. Bolje poznavanje bioloških ritmova, potreba mozga i metoda dinamične relaksacije omogućava nam izbjegavanje "grešaka protiv mozga" i povećanje učinkovitosti u razredu. Predlaže nam brojne jednostavne i lagane vježbe za postizanje motivacije, pozornosti i sabranosti smanjivanjem utjecaja umora i premorenosti.

Ova je knjiga namijenjena je nastavnicima, profesorima i svima odgovornim u obrazovnim institucijama te kao takva predstavlja važan doprinos pedagoškoj literaturi u Hrvatskoj jer takve literature u nas još nema. Jasno i pregledno definira sve uzroke stresa kod učitelja i učenika i nudi konkretne prijedloge za njihovo rješavanje.

Priručnik sadrži i podatke znanstvenih istraživanja i konkretne prijedloge za točno definirane probleme te nudi više rješenja na način da potiče nastavnike da razmišljaju na manje konvencionalan i ustaljen način.

***

Brigitte Trankiem završila je studij pedagogije na Sorbonni u Francuskoj. Godinama je radila u srednjoj školi, gdje je proučavala ponašanja učenika i svojih kolega nastavnika. Iz velikog iskustva te poznavanja situacije nastala je knjiga o stresu. Trenutačno radi na sveučilištu. Godine 1984. osniva MAFPEN (Centar za cjeloživotno obrazovanje) u Versaillesu kojem je cilj poboljšati kvalitetu rada u nastavi pomoću radionica za učenike i učitelje. Do sada ih je održala više od 2000.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –