Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
D. Barnes Boffey

Nanovo se stvoriti : Postanite osoba kakva želite biti, primjenjujući postavke teorije kontrole

  • Nakladnik: Alinea
  • Prijevod: Ksenija i Željko Napan
  • 05/2009.
  • 111 str., meki uvez
  • ISBN 9789531801607
  • Cijena: 7.96 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Nanovostvaranje sebe je transformacijski proces kroz koji zamišljamo budućnost u kojoj zadovoljavamo naše osnovne potrebe i kontroliramo vlastito ponašanje - mi smo u ravnoteži bez obzira na ono što čine drugi. To je proces koji zahtijeva temeljno mijenjanje vrijednosnog sustava odakle proizlaze sve naše misli i djela, a rijetko počinje prije negoli smo jako nezadovoljni ustrojstvom sadašnjeg života.

U procesu nanovostvaranja naša pozornost nije usmjerena a ono gdje smo bili, nego gdje smo sada i kamo idemo. Sve dok ne iscrpimo sve mogućnosti za koje vjerujemo da nam mogu pomoći, nećemo poduzeti potrebne korake za ponovno stvaranje sebe.

Sve dok mislimo da postoji lak način da prebacimo odgovornost za vlastite potrebe na nekog drugog, izbjegavat ćemo promjenu.
Kada utvrdimo da smo se spremni nanovo stvoriti, to je najčešće zato što imamo neki jasan znak da su naši životni problemi mnogo dublje ukorijenjeni nego što smo vjerovali. Kaktad treba doći do samog dna da bismo postali svjesni kako život valja promjeniti iz temelja.

Nanovostvaranje samoga sebe uključuje preuzimanje odgovornosti za stvaranje pozitivnih promjena u našem životu. Odabiremo nova temeljna vjerovanja i učimo kako sjediniti naš život s tim načelima kroz djelotvorno ponašanje. Nećemo promijeniti život tako da se riješimo onoga što ne želimo, nego tako što ćemo stvoriti ono što želimo. Eliminiranje negativnih ponašanja ne stvara nužno pozitivna ponašanja - to nas može samo ostaviti na neutralnom terenu. Duboku promjenu možemo provesti samo ako se usredotočimo na ono što radimo, a ne na ono što ne radimo. Ne odgurujemo mrak, nego palimo svjetlo.

Staro ponašanje ne "odlazi" jednostavno: mi ga prestajemo primjenjivati jer odabiremo novo. Kamo odlazi mrak kad uđemo u sobu i upalimo svjetlo? Svjetlo potiskuje mrak jer je jače, ali se mrak vraća kad se svjetlo isključi. Ako odlučimo prestati primjenjivati nova ponašanja, naša stara, nedjelotvorna ponašanja - koja su nam još dostupna - mogu se vratiti i može nam se učiniti da su to najbolje (ili katkad jedine) mogućnosti koje imamo.

Nanovostvaranje sebe je jedan od načina stvaranja pozitivnih osjećaja, misli i djela koji su dio tih novih temelja.

Ova se knjiga bavi procesima koji vode ostvarivanju onoga što nam treba kako bismo naš život stubokom promijenili. Ona govori tome kako ostvariti te promjene i kako nastaviti graditi na novim temeljima.

***

Dr. B. Boffey vodi edukativne radionice i seminare iz područja realitetne terapije i teorije kontrole za profesionalce koji rade s mladima smještenima u ustanove, ovisnicima o drogi i alkoholu, za roditeljske grupe i državne i privatne škole diljem Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Slovenije, Hrvatske i Australije. Također vodi edukaciju za profesionalce zainteresirane za primjenu realitetne terapije i teorije kontrole.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –