Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ljubica Uvodić-Vranić

Kako se pomiriti : Sa samim sobom : S drugima : S mladima

  • Nakladnik: Alinea
  • 04/2007.
  • 167 str., meki uvez
  • ISBN 9789531081461
  • Cijena: 13.27 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Svađe i mirenja su stalni pratitelji naših slučajnih, važnih i dragocjenih odnosa. Ovom se knjigom pokušalo na različite načine približiti ovoj svakodnevnoj temi. Knjiga razmatra mirenje u tri segmenta, kako se pomiriti sa samim sobom, kako se miriti s drugima i kako se miriti s mladima.

Pomiriti se sa samim sobom
Od svih svađa i pomirenja posebno mjesto zauzima svađa sa samim sobom i mirenje sa samim sobom. Što čini to mirenje sa samim sobom? To znači da sebe treba poznavati - znati svoje dobre i loše strane. To dalje znači: računati s dobrim stranama, pokušati loše pretvoriti u dobre - radom na sebi - te prihvatiti ono što se ne može promijeniti.

Pomiriti se s drugima
Sudionici dobre svađe znaju zašto su se posvađali, a znaju i za kakvo su se rješenje odlučili pošto su shvatili uzrok svađe. Svjesno su i u skladu sa svojim interesima odabrali jedno od mogućih rješenja: miriti se s razlikama, podnositi razlike, prihvatiti zajedničko rješenje u kojemu obje strane malo gube, a malo dobivaju, prikloniti se stavu onog drugog jer je to bolji stav, napraviti primirje dok okolnosti ne postanu zrele i dok se ne nađe pravi, a ne privremeni, način rješenja problema.

Razumjeti mlade
Kad je riječ o mladima, o našoj djeci, koja su nam dodijeljena kao generacijski zadatak, bilo da smo im roditelji, učitelji, treneri, mentori, jednom riječju, stariji - tu nema pravih svađa. A pogotovo ne možemo govoriti o prekidima. Naša su djeca, naime, naš najvažniji, trajni, zapravo naš životni projekt. Mi se s njima manje svađamo i mirimo, a više ih nastojimo razumjeti. Zato se ovaj dio knjige i zove Razumjeti mlade. (Autorica)

Svađe i mirenja stalni su pratitelji naših slučajnih, važnih i dragocjenih odnosa. Pomiriti se nakon što smo se pametno i zdravo posvađali -vrlo je važno u poslovnim, prijateljskim, partnerskim i rodbinskim odnosima. Čini nam se da se znamo svađati jer to relativno često činimo. No, možda se često svađamo upravo zato jer ponavljamo stare svađe, zato što se ne znamo dobro posvađati, a onda se ne možemo ni dobro pomiriti.

Ovom se knjigom pokušalo na različite načine približiti ovoj svakodnevnoj temi. Jedan od ciljeva knjige je da se podcrta dio vašeg znanja, emocionalna podloga tog znanja i da vas se podrži u nastojanju da to znanje rasvijetlite, obojite i još bolje primijenite. Da dobijete snagu za stalni, teški i divni zadatak koji se nalazi pred svima nama - avantura osobne promjene.

***

Ljubica Uvodić-Vranić, rođena je u Splitu 1945. godine. Živi u Zagrebu od 1984. godine. Osnovnu školu i gimnaziju završila je u Splitu, a psihologiju diplomirala u Zagrebu. Radi kao psiholog, terapeut, supervizor, savjetovatelj... u individualnom i grupnom radu te stalni sudski vještak.

Kreirala je originalnu metodu za pouku menadžera. Vodi vlastiti intelektualni obrz u Agenciji za konzalting. Osnovala je nevladinu Udrugu Petkom u pet za psihološku edukaciju na Trešnjevci u Zagrebu u kojoj radi desetu godinu. Ova je knjige jedan od rezultata tog rada.

Autorica je knjige «Kako se dobro posvađati - priručnika za rad s pojedincima i grupama». Prevela je knjigu Nicka Johnstonea «Glava puna t(c)uge». Vodi Zabavne psihološke radionice u Istri i Zagrebu. Članica je Psihološke komore, Hrvatskoga psihološkod društva. Imala je brojne nastupe u različitim emisijama na radiju i televiziji.

Ljubica Uvodić Vranić članica je Hrvatske Psihološke komore, samostalni je konzultant-komunikolog u poduzećima, u medicini rada - psiholog, savjetnik  u individualnom, obiteljskom i grupnom radu. Kreirala i vodila edukativni i antistresni program za menadžere, za učitelje, liječnike, medicinske sestre i tehničare i primjenjivala ga u 16 poduzeća. Osnovala je 1997. godine Udrugu za unapređivanje obiteljskog života “Petkom u pet” koju kontinuirano vodi. Godine 2012. proširila je rad Udruge na projekt pod nazivom Petkom u 5 u Subotu u 5 u Splitu – to može samo u Splitu da petak bude u subotu. Više desetaka godina radila je u klubovima liječenih alkoholičara kao terapeut i supervizor. 

Godine 2002. napisala je i ilustrirala prvu knjigu pod naslovom “Kako se dobro posvađati”, izdavač – Alinea, Zagreb, u kojoj obrađuje 55 zanimljivih tema iz svakodnevne psihologije koja funkcionira kao praktični priručnik  iz popularne psihologije.

Objavila je seriju knjiga Avantura osobne promjene (Profil 2010., 2012., 2013.) Prva „Avantura…“ prevedena je na srpski ("Avantura lične promene", Psihopolis, Novi Sad, 2011.), a sve tri objavljene su na slovenskom ("Pustolovščina osebne preobrazbe", "eBesede", Ljubljana, 2014., 2015. i 2016.) . Tri njezine knjige su u fondu Knjižnice za slijepe i slabovidne osobe, jedna na brajici a dvije kao zvučne knjige. 

Ostali autoričini naslovi su: "Kako se dobro posvađati" (Alinea, 2002., Profil, 2008.), "Kako se pomiriti" (Alinea 2007.), "Prijatelju, kako si" (2011.), "Neizgovorena pitanja i odgovori" (2014.), "Neizgovorena pitanja i psihologični odgovori" (2015.), "Devet vježbi opuštanja na kauču" (2016. ) i "101 Priča iz eko taxija" (2017.) 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –