Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Zvonimir Berković

Vladko Maček : Tri razgovora : S knezom Pavlom, Miroslavom Krležom i Alojzijem Stepincem

  • Nakladnik: Europapress holding
  • Nakladnik: Novi Liber
  • 06/2009.
  • 150 str.,
  • ISBN 9789533001340
  • Cijena: 17.12 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Što je to dr. Vladko Maček razgovarao s knezom Pavlom i nadbiskupom Stepincem i mogao razgovarati s Miroslavom Krležom u dramatičnim danima u proljeće 1941. i proljeće 1945. godine? U svojim "Memoarima" Maček samo šturo spominje te razgovore, a književnik, filmski scenarist i redatelj Zvonimir Berković zamišlja ih u slobodnoj interpretaciji, dočaravajući nam sudbonosne dileme četvero sudionika u tim razgovorima. U tri dramoletska dijaloga Berković oživljava likove svojih protagonista i ponire u prevratno vrijeme tih ratnih godina koje su ostavile svoje tragove sve do danas.


***

Zvonimir Berković rodio se u Beogradu 1. kolovoza 1928., a umro je 9. lipnja 2009. u Zagrebu. Od petnaeste godine živi u Zagrebu, gdje je završio škole i diplomirao na Akademiji za kazališnu umjetnost (danas Akademija dramske umjetnosti).

Za scenarij Tanhoferova nagrađivana filma "H 8", koji je napisao s Tomislavom Butorcem, dobio je Zlatnu arenu. Kritika ga smatra klasikom hrvatskoga filma iako je režirao samo četiri igrana filma, među kojima se posebice ističu "Rondo" (šest Zlatnih arena u Puli) i "Kontesa Dora" (Zlatna arena za najbolji film), uz koju je usporedno nastala i serija "Dora", više puta prikazana na HTV-u. Za dokumentarni prvijenac "Moj stan" dobio je prvu nagradu u toj kategoriji na festivalu u Cannesu 1962. godine.

Bio je osebujan glazbeni i kazališni kritičar, a posljednjih dvadesetak godina intenzivno je objavljivao novinske kolumne, skupljene u knjigama "Zvonar katedrale duha" (1995.), "Dvojni portreti" (1998.) i "Pisma iz Diletantije" (2004.). Knjigu "Vladko Maček : tri razgovora", napisao je pretkraj života, tijekom teške bolesti.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –