Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Čedo Prica Plitvički

Poniženja : Bilježnice namjernog sjećanja III

  • Nakladnik: Profil
  • 10/2009.
  • 344 str., meki uvez
  • ISBN 9789537701413
  • Cijena: 159.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Treći i posljednji svezak "Bilježnica namjernog sjećanja", prema riječima samog autora, romaneskni je prikaz društvenog, moralnog i duhovnog života druge polovine 20. stoljeća u Hrvatskoj, od naraštaja krugovaša do konca devedesetih.

Središnji je lik pjesnik, esejist, filozof, govornik i političar Vlado Gotovac, čiji portret autor vješto i s puno ljubavi donosi kroz sjećanja na ključne događaje njegova života, ali i razgovore s autorom (i dugogodišnjim prijateljem) te drugim književnicima kao što su Antun Šoljan, Josip Pupačić, Slobodan Novak, Vladan Desnica i drugi.

Nadjenuvši svom glavnom liku ime Job Gotal, autor je i simbolički doveo u vezu njegove kušnje s onima najpoznatijeg starozavjetnog mučenika. Proganjan od ondašnje vlasti zbog tobožnjeg nacionalizma, osuđivan i zatvaran, jednom riječju – ponižavan (naslov knjige je, nimalo slučajno, Poniženja), kroz Gotovčevu se sudbinu prelama moralna i duhovna slika jednog razdoblja.

Riječ je ne samo o duhovnim nego i o sasvim fizičkim poniženjima koja su 1972. i 1982. godine kulminirala uhićenjem i robijom a 1997. nasrtajem hrvatskog vojnika tijekom predsjedničke kampanje u Puli.

Iako se djelo može čitati kao gorko svjedočanstvo razočarana intelektualca, ono je ujedno i pohvala jednom prijateljstvu, istinskom humanizmu i vjernosti onim vrijednostima i načelima bez kojih bi slika jednog razdoblja bila kudikamo tmurnija.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –