Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Martin Eichtinger Helmut Wohnout

Alois Mock : Političar koji stvara povijest

  • Nakladnik: Školska knjiga
  • Prijevod: Alma Kalinski
  • 11/2009.
  • 284 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789530612976
  • Cijena: 29.07 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Alois Mock ubraja se među najznamenitije austrijske političare s kraja 20. stoljeća. Nadaleko izvan Austrije njegovo je ime usko povezano s padom željezne zavjese i s pristupanjem Austrije Europskoj uniji. Osim dužnosti ministra vanjskih poslova, Mock je od 1969. do 1999. obnašao važne dužnosti u austrijskoj i međunarodnoj politici: bio je ministar obrazovanja, predsjednik Saveza radnika i namještenika Austrijske pučke stranke, predsjednik Kluba Austrijske pučke stranke, predsjednik te stranke, vicekancelar, predsjednik Europske demokratske unije i Međunarodne demokratske unije.

Uoči 75. rođendana Aloisa Mocka i gotovo jedno desetljeće pošto je otišao sa svoje posljednje dužnosti, nakon isteka zastupničkog mandata - izuzme li se njegova dužnost počasnog predsjednika Austrijske pučke stranke, pravi je trenutak za bilancu njegova političkog života, to više što smo pritom imali mogućnost posegnuti za brojnim, prvi put dostupnim arhivskim materijalom ključnim za njegovu biografiju.

Autori knjige vodili su iscrpne intervjue sa 21 svjedokom njegova vremena, od školskih i studijskih kolega, preko bivših političkih suradnika i suboraca do političkih protivnika. Osim toga, obavljena je detaljna analiza publiciranih izvora, kao što su parlamentarni materijal ili novine te odgovarajuća politološka, povijesna i memoarska literatura.

U knjigu su, naposljetku, utkani i osobni doživljaji obojice autora. Martin Eichtinger četiri je godine, od 1988. do 1992., bio osobni tajnik u kabinetu ministra vanjskih poslova Aloisa Mocka i stoga njegov bliski suradnik. Kao tajnik parlamentarnoga Kluba Austrijske pučke stranke zadužen za vanjsku politiku, Helmut Wohnout imao je priliku od 1992. do 1995. godine izbliza doživjeti dio Mockova političkog puta.

Osim brojnih pisanih iskaza i intervjua samoga Aloisa Mocka, u knjigu je uvršten iscrpan razgovor koji su s Mockom kao svjedokom vremena 2001. godine vodili povjesničar Helmut Wohnout i njegov kolega sveučilišni profesor dr. Michael Gehler.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –