Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ðuro Vilović

Picukare

  • Nakladnik: V.B.Z.
  • 04/2010.
  • 312 str., meki uvez
  • ISBN 9789533041827
  • Cijena: 135.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Dosad neobjavljeni roman kontroverznog hrvatskog pisca minuloga stoljeća Ðure Vilovića kronika je zbivanja u podbiokovskom selu Banje u drugoj polovici 30-ih godina i istodobno slojevita studija mentaliteta pojedinaca i kolektivne svijesti.

Oko sličnih ljubavnih priča bivšeg mornara Vice i njegove nesuđene žene Klare te njihove izvanbračne kćeri Andrine i seoskog momka Ante autor literarno uvjerljivo razrađuje "vječnu" temu sela - intimnu dramu mlade djevojke koja je zatrudnjela neudata. Na širem planu, oštar sudar retrogradnih ideja i modernijih socijalnih shvaćanja očituje se npr. u gotovo naturalističkim scenama reakcija na dolazak prvih turista u selo, a posebno je vidljiv u razornom zbornom djelovanju picukara, neudatih seoskih žena, "djevica koje su se posvetile Bogu".

Nekad dominantni Vilovićev homo eroticus, u ovom romanu postaje pretežno homo politicus: s mnogo zanimljivih zapažanja i često jetkih komentara opisuje kako se na dalmatinsko selo reflektiraju socijalne i nacionalne napetosti i dramatična politička previranja u Kraljevini Jugoslaviji, pa i krupna zbivanja koja se valjaju Europom.

Govor - ponekad podrugljiv, ponekad prožet dubokom ironijom - o "seljačkom pitanju", o ulozi Crkve, o hrvatskim nacionalnim težnjama za samostalnošću, o zakulisnim igrama oko političkih izbora i brutalnosti žandara, neprestano zapravo otkriva čas pritajenu čas javnu sukobljenost najaktivnijih ideologija uoči samog rata: od integralnog jugoslavenstva, preko velikosrpstva do hrvatskog nacionalizma.

Roman "Picukare" vrlo je kompleksna tvorba, koja pisca Vilovića potvrđuje kao jednog od najistaknutijih hrvatskih prozaika tridesetih godina 20. st.

Strahimir Primorac


** Rukopis romana "Picukare", s podnaslovom "Jednostruka kronika mnogostrukog sela", sastoji se od 274 numerirane stranice (oko 400 "kartica"), ispisan je pisaćim strojem, bez proreda, s autorovim ispravcima unesenim rukom. Pisac nije unio godinu završetka romana, ali se može pretpostaviti da je to bilo pred sam Drugi svjetski rat. Jezično-pravopisnu redakturu teksta obavio je sveučilišni profesor Ivo Pranjković.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –