Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Nada Kisić Kolanović

Muslimani i hrvatski nacionalizam 1941. - 1945.

  • Nakladnik: Školska knjiga
  • 12/2009.
  • 450 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789530605828
  • Cijena: 280.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Autorica obrađuje jedan segment povijesti NDH koji u našoj historiografiji nije do sada temeljitije istražen, a to je odnos hrvatskog nacionalizma i muslimanske inteligencije, posebno onog njezina dijela koji je prihvatio hrvatsku nacionalnost, a svoje je djelovanje iskazivao putem islamske tradicije.

Ova knjiga o hrvatsko-muslimanskim odnosima 1941. - 1945. nastala je tijekom rada na znanstvenome projektu Hrvatskoga instituta za povijest u Zagrebu s ciljem što cjelovitije obrade povijesne problematike Nezavisne Države Hrvatske. U svome idealnom obliku istraživanje hrvatskoga nacionalnog diskursa prema muslimanima i islamu moglo bi se rukovoditi intencijom da se u povijesti drugih pronađu elementi vlastite povijesti.

Diskurs prema bosanskohercegovačkim muslimanima u osnovi je stvoren u ideologiji Stranke prava potkraj 19. st. kada je pod utjecajem Ante Starčevića ojačalo uvjerenje da su muslimani u Bosni i Hercegovini dio hrvatskoga etnosa. Radikalna nacionalistička elita u NDH 1941. - 1945. taj je diskurs dovela do svojih krajnjih granica. Širenjem upravne i kulturne mreže na BiH 1941. u jezgri ustaškoga nacionalizma našao se islam kao dio hrvatskoga kulturnog identiteta.

Pozitivni stereotipi prema islamskoj kulturnoj baštini potencirani su kako bi se skovala prisna veza između hrvatske države i muslimana. Istodobno, propast NDH vremensko je razmeđe nakon kojega blijedi predodžba o hrvatskom etnicitetu muslimana koju su iznosili uzastopni naraštaji hrvatskih nacionalista. Kategorija "Hrvati islamske vjeroispovijesti" definitivno je prešla u područje historiografske refleksije.


Jedan od recenzenata, dr. Husnija Kamberović, ovako je ocijenio djelo: "Ova knjiga, međutim, teži sveobuhvatnoj analizi kulturoloških aspekata položaja muslimanske zajednice u NDH. Takvim pristupom ova će knjiga sigurno naći mjesto u hrvatskoj i regionalnoj historiografiji, a njezini će čitatelji biti ne samo profesionalni historičari iz Hrvatske i regije, nego i studenti povijesti, te šire čitateljstvo. Ona će pridonijeti boljem razumijevanju ne samo historije Drugoga svjetskog rata nego i boljem razumijevanju islama i muslimana u Hrvatskoj."

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –