Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Valerije Vrček

Druga strana potrošačkog raja : U klopci između bolesti i zdravlja

  • Nakladnik: Školska knjiga
  • 11/2010.
  • 311 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789530619371
  • Cijena: 11.81 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Plaćamo li svojim zdravljem tehnološki napredak i primjenu znanstvenih otkrića? Imamo li potpune informacije o svemu što konzumiramo kao potrošači svakoga dana? Koliko smo uistinu svjesni opasnosti koje nam donose rješenja za lakši i ugodniji život? Zatvaramo li svjesno oči pred drugom stranom napretka?

Optimizam i rješenja koja su obećavali znanost i tehnika pretvorio se u razočaranje onoga trenutka kad se otkrilo da svako to rješenje ima i svoju negativnu stranu. Lijekovi, mobiteli, kozmetika i plastična ambalaža u isto su nam vrijeme i prijatelji i neprijatelji.
Kao da se priroda okrenula - očito se braneći od čovjeka - i vraća mu onako kako to znanost nije predvidjela.

Ova je knjiga mozaik sastavljen od malih, velikih, poznatih i nepoznatih znanstvenih kontroverzi obilježenih neslaganjem među stručnjacima. S jedne su strane hvalospjevi koji imaju medijski prostor, znanstveni legitimitet, političku podršku ili industrijski interes, a s druge strane su znanstveni prigovori i upozorenja čija pojava samo podsjeća da znanstvenog dogovora - nema.

Neke od tih tema obrađene su u knjizi:

- ekologija i GMO
- teflon i PET ambalaža
- kemikalije u kozmetici 
- mobiteli i tehnologije
- aditivi u hrani
- otrovi u vodi
- lijekovi i prijevare farmaceutske industrije
- opasnosti medicinskih tehnika

Uzrok opće opasnosti nije u samoj znanosti i tehnici, nego u onima koji zloupotrebljavaju njihove rezultate.To ne znači da se treba prestati baviti znanošću i okrenuti protiv znanstvenih otkrića i tehničkih pronalazaka. Nipošto - samo bi ih trebalo bolje kontrolirati.
Sve dotle dok znanost u rukama neetičnih ne prestane biti sredstvo nasilja nad prirodom, ne može se očekivati optimističniji pogled u budućnost.

***

Valerije Vrček (1967.) izvanredni je profesor organske kemije na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Objavio je 25 znanstvenih radova u vrhunskim svjetskim časopisima, desetak stručnih publikacija, sudjelovao je na tridesetak domaćih i međunarodnih znanstvenih skupova te održao dvadesetak javnih predavanja. Dobitnik je Nagrade Vladimir Prelog za organsku kemiju i prestižne stipendije Zaklade Alexandera von Humboldta. Nekoliko je godina radio na znanstvenim projektima na njemačkim sveučilištima u Ulmu, Münchenu, na Institutu Max Planck u Mulheimu te na američkim sveučilištima uTallahasseeu i New Havenu. Oženjen je i otac dvoje djece.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –