Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Emma Donoghue

Soba

  • Nakladnik: Školska knjiga
  • Prijevod: Vlatka Valentić
  • 06/2011.
  • 320 str., meki uvez
  • ISBN 9789530608665
  • Cijena: 119.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
I dječja pustolovna priča i triler za odrasle, no prije svega životan i lijep prikaz materinske ljubavi.

Prva polovica romana događa se isključivo u Sobi od 13 m2, u kojoj mlada žena provodi posljednjih sedam godina svog  života od svoje otmice u 19. godini. Opetovano silovana, postaje majka Jacku, sada petogodišnjaku, kroz čiji glas Donoghue pripovijeda svoju priču...

Mama je svih tih pet godina svu svoju mentalnu snagu usmjerila na učenje, njegovanje i zabavu dječaka, pokušavajući na taj način očuvati  vlastiti razum. Oni vježbaju svako jutro, imaju strog raspored obroka, izmišljaju pjesme, pjevaju Lady Gagu i Kyle, a  najvažnijim se čini to što Mama ima neiscrpne zalihe priča od Berlinskog zida do princeze Dijane,  od priča o Ivici i Marici  do priča samo za Jacka u kojima je glavni lik Gullijack u Liliputu, njegovoj majci najomiljeniji lik.

Svaka čestica tog njihova svijeta ima svoj jezični kôd i svoje šale, Mama je stvorila likove od svakog predmeta njihove sobe: Ormara, Prostirke, Biljke, Žlice, tako da čitati ovu knjigu znači postati dijelom jednog izuzetno intimnog svijeta.

Obrat koji nastaje u priči proširuje prostor radnje i uvodi nove likove.

Drugi dio romana događa se Vani, a odnos Mame i Jacka narušen je brojnim stvarima s kojima se Jack mora naučiti nositi. Jackovo upoznavanje s vanjskim svijetom poprilično je traumatično za dječaka, a najteže od svega mu je odvojiti se od svoje Mame...


***

Emma Donoghue
rodila se u Dublinu 1969. Piše prozu suvremene i povijesne tematike, a među romanima joj se ističu knjižarski uspjesi "Laka cura", "Zapečaćeno pismo", "Pristan", "Krinka života", "U žalosti" i "Prženo na naglo". Pripovijetke je sabrala u zbirkama "Žena koja je rodila zečeve", "Poljubac vještici" i "Škakljive teme". Piše i književnopovijesne oglede, kao i kazališne i radijske drame.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –