Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Nevenka Čavlek Mato Bartoluci Darko Prebežac

Turizam : Ekonomske osnove i organizacijski sustav

  • Nakladnik: Školska knjiga
  • 06/2011.
  • 466 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789530303928
  • Cijena: 299.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Temeljni udžbenik za razumijevanje teorije i prakse turizma te jedini takav u Hrvatskoj, prije svega namijenjen studentima na preddiplomskim i diplomskim studijima fakulteta na kojima se predaje kolegij Turizam te studentima na poslijediplomskom studiju menadžmenta turizma.

Knjigom se mogu koristiti stručnjaci praktičari u turističkim zajednicama, Ministarstvu turizma, hotelskim organizacijama, turističkim agencijama te svi oni koje zanima turizam.

 
Autori Nevenka Čavlek, Mato Bartoluci, Darko Prebežac i Oliver Kesar (uz suradnike) su odlučili da se turizam u ovom udžbeniku obrađuje onakvim kakav doista i jest, a to je s aspekta kompleksnog sustava koji se ne može poistovjetiti s gospodarskom granom jer to nije i ne može postati, niti s gospodarskom djelatnošću jer je puno kompleksniji, a još manje s aspekta industrije jer je to ne samo terminološki več i strukturno posve neprikladno.

Upravo ove dileme u definiranju turizma i utvrđivanja njegova mjesta i uloge u nacionalnom gospodarstvu pokazuju koliko je nužno turizmu dati status znanstvenog područja istraživanja kako se u praksi njegova razvoja i funkcioniranja ne bismo zapletali u mrežu njegove kompleksnosti zbog nepoznavanja temeljnih postulata po kojima turizam funkcionira u ekonomskom smislu.

Nažalost, zbog činjenice stoje većina nas barem jedanput na godinu u ulozi turista, s tako stečenim iskustvom lako je pomisliti kako dobro poznajemo sustav u okviru kojeg turizam funkcionira. To je zamka u koju lako upadaju oni koji samo s hedonističkih aspekata sude o gospodarskoj relevantnosti koju je turizam danas stekao na globalnoj razini. To samo potvrđuje činjenicu kako u stvari malo znamo o turizmu i kako su spoznaje većine ljudi o turizmu tek vrh ledene sante.

Autorima udžbenika cilj je bio pomoći u proširivanju znanja i spoznaja o skrivenim dimenzijama ekonomskih zakonitosti po kojima se turizam razvija te upozoriti na to s kojim se sve izazovima moramo uhvatiti u koštac kako bi budući razvoj turizma u Hrvatskoj bio učinkovitiji i usmjeren prema optimalnom korištenju svih resursa i njihovoj transformaciji od komparativne ka konkurentskoj prednosti.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –