Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Gary Shteyngart

Supertužna istinita ljubavna priča

  • Nakladnik: Školska knjiga
  • Prijevod: Vida Živković
  • 07/2011.
  • 326 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789530608658
  • Cijena: 17.12 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Gary Shteyngart donosi viziju bliske budućnosti Amerike, imperije u ruševinama, s polupismenim stanovnicima, razorene artificijelnošću. Amerika je u golemim dugovima prema Kini pa je dolar vezan za juan, istodobno ratuje s Venezuelom, a njezine građane kontrolira jedinstvena Bipartizanska stranka.

Svi nose oko vrata aparat koji uživo prenosi misli i razgovore svojih vlasnika i javno emitira njihov Bonitet. Ljudi opsesivno kontroliraju vlastito zdravlje, a šoping je najbolja i jedina zabava za sve one koji imaju novac.

Sredovječni Lenny Abramov želi živjeti vječno (radi u tvrtki za Beskonačno Produženje Života) jer je zaljubljen u Eunice Park, 24-godišnju Amerikanku korejskog podrijetla, koja, iako nesklona Lennyju i često okrutna prema njemu, pronalazi u njemu srodnu dušu i utočište od svojih zapovjednički nastrojenih imigrantskih roditelja.

U narativnom toku izmjenjuju se poglavlja u kojima Lenny pripovijeda u formi staromodnih dnevničkih zapisa, a Eunice pripovijeda dopisujući se online. Lenny obožava knjige koje svijet u kojem živi smatra smrdljivim ostacima prošlosti te pokušava uvjeriti svoju prevrtljivu novu ljubav da i u vremenima bez ikakvih standarda ili stabilnosti još uvijek vrijedi biti stvarno ljudsko biće. No mogu li ljubav i jezik spasiti svijet?


***

Gary Shteyngart rođen je u Lenjingradu 1972. Kao sedmogodišnjak preselio se s roditeljima u Sjedinjene Američke Države. Njegov prvi roman "The Russian Debutante's Handbook" (2001.) osvojio je nagradu Stephen Crane za prvi roman i Nacionalnu židovsku književnu nagradu za fikciju. Njegov drugi roman, "Absurdistan" (2006.), uvrštenje u popis deset najboljih knjiga godine u New York Times Book Review, a Time, Washington Post Book Vforld, San Francisco Chronicle i Chicago Tribune proglasili su ga knjigom godine.

"Supertužna istinita ljubavna priča" (2010.) osvojila je Salon Book Award, a Nevv York Times proglasio ju je knjigom godine i bestselerom.

Shtevngarta često ističu kao jednoga od najboljih mladih američkih romanopisaca. Njegove su knjige prevedene na više od dvadeset svjetskih jezika.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –