Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Jole Zanetti

Odvratne priče

  • Nakladnik: Durieux
  • Prijevod: Ljiljana Avirović
  • 05/2012.
  • 124 str., meki uvez
  • ISBN 9789531883306
  • Cijena: 11.95 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
... Ove priče nalikuju na toliko pogleda koliko je i priča, na oči prepune slika koje nisu u stanju iščeznuti. U svakoj od njih pronaći ćemo mapu jednoga kozmosa, mapu koju ćemo iscrtati nakon što se propast toga svijeta potpuno istrošila.

Uobičajeno je kazati "svjesna neutješnost" ne vodeći brigu za to u kojoj su mjeri neutješnost i očaj ono što jesu baš zato što su svjesni. Život je moguće dokraja ispričati kad se preživio, kad je sve pred očima, kad se ni iza ijednih vrata, nikada, neće pojaviti neko nepredviđeno izbavljenje. Zbog toga, kako rekoh, predviđanju (Cassandri) nije potrebno nikakvo predviđanje (I odveć na svjetlosti danjoj, kaže Hamlet kralju).

Ali ekstremističko pismo Jole Zanetti, žensko i feminističko, jest onaj način pisanja koji namjerno vrijeđa, kao da bi od čitatelja htio izmamiti i zadnju kaplju one krvi koja, u samoj priči, više ne kola, nego samo povremeno zadobiva, po mojem sudu tek prividno, fizionomiju osvete (kao što je, uostalom, u prošlosti, osvetnička bila mnoga feministička književnost)... Luca Donninelli

***

Jole Zanetti
rođena je i odrasla u Trstu, kamo se vratila poslije mnogogodišnjega volonterskog rada na poslovima sanitarne pomoći u različitim afričkim zemljama. U svojoj knjizi "Afrički dnevnik" (Diario africano, 2004.) piše o tim iskustvima. Izdavač Garzanti je 2006. objavio i njezine priče "Lacune" (Manjkavosti).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –