Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Bogdan Žižić

Josip Bepo Karaman i Split njegova doba

  • Nakladnik: Durieux
  • 04/2012.
  • 110 str., meki uvez
  • ISBN 9789531883252
  • Cijena: 9.29 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
U svojoj trećoj knjizi Žižić govori o neospornom pioniru splitske i hrvatske kinematografije Josipu Bepu Karamanu (i Splitu njegova doba). Nedugo nakon prvih filmova braće Lumière, Karaman je bio prvi splitski prikazivač filmova, čiji kinematograf djeluje u Splitu i danas, nakon više od stotinu godina. Još važnije, na samom početku prošlog stoljeća Karaman je snimao i prve hrvatske dokumentarne filmove, od kojih je više njih sačuvano do danas.

Ovom nevelikom knjigom Žižić je uspješno spojio svoje osnovno životno opredjeljenje i osvjedočeno spisateljsko umijeće.

***

Bogdan Žižić rođen je 1934. u Solinu. Diplomirao je pravo 1957. godine. Od 1960. do 1964. bio je dramaturg u Zagreb filmu. 1964. snimio je dokumentarni prvi film o poplavi u Zagrebu, čime je otvorio jedan od naših najbogatijih i najvrednijih filmskih opusa, kako na području dokumentarnog tako i igranog filma. Za njega je dobio najprestižnije nacionalne i internacionalne filmske nagrade; 2009. dodijeljena mu je i Nagrada Vladimir Nazor za životno djelo.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –