Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Fareed Zakaria

Budućnost slobode : Iliberalna demokracija u zemlji i u inozemstvu

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Srđan Dvornik
  • 11/2012.
  • 288 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789532664126
  • Cijena: 19.90 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Demokracija nije uvijek dobra. To u svojoj knjizi "Budućnost slobode" tvrdi Fareed Zakaria, indijsko-američki politolog i novinar, široj javnosti poznat po svom angažmanu u Newsweeku i na CNN-u.

"Budućnost slobode" započinje podsjetnikom da su i Nijemci 1933. na legalnim izborima odabrali naciste, te da demokracija ne mora u svakom kontekstu biti najbolje moguće rješenje. S druge strane, Singapur, Čile i Meksiko najprije su liberalizirali svoje ekonomije, a tek potom i svoje političke sustave. U knjizi je Zakaria na neki način predvidio i “Arapsko proljeće”, krećući od teze da bi zbog rasta ekonomije i jačanja srednje klase u Tunisu ujedno moglo doći i do demokratizacije. Kada bi uspjela liberalizacija njihove privrede i politike, bio bi to jak signal cijelom svijetu da nijedna kultura, nijedna religija, nijedna regija nije inherentno otporna na demokraciju.

Zakaria tvrdi i da je trenutačno na djelu i deformacija američke demokracije, ali da će se najvažnija provjera veze između kapitalizma i demokracije dogoditi u Kini tijekom sljedećih nekoliko desetljeća.

Ukratko, "Budućnost slobode" je knjiga koja u pitanje dovodi ustaljena mišljenja o demokraciji te nas na provokativan način poziva da promislimo je li demokracija uvijek dovoljna.

***

Fareed Zakaria rođen je u Mumbaiju u Indiji. Studirao je na Yaleu i doktorirao politologiju na Harvardu. Nakon dugogodišnje karijere u "Newsweeku" odlazi u "Time", gdje također radi kao urednik i kolumnist. Na CNN-u svake nedjelje ima svoju emisiju "Fareed Zakaria GPS". Još 1999. "Esquire" ga je proglasio jednim od najvažnijih ljudi 21. stoljeća. "Foreign Policy" i magazin "Prospect" uvrstili su ga među sto najvažnijih intelektualaca današnjice. Bez sumnje, Zakaria je jedan od najutjecajnijih suvremenih političkih analitičara. Napisao je nekoliko knjiga, između ostalih i dva svjetska bestselera "Budućnost slobode" i "Svijet nakon Amerike".

Fareed Zakaria rođen je u Mumbaiju u Indiji. Studirao je na Yaleu i doktorirao politologiju na Harvardu. Nakon dugogodišnje karijere u Newsweeku odlazi u Time. Voditelj je i urednik emisije Fareed Zakaria GPS (Globalna agora), koja se svake nedjelje emitira na CNN-u.

Svakog tjedna piše kolumne za Washington Post, a do sada je objavio knjige "Svijet nakon Amerike" (The Post-American World), "Budućnost slobode" (The Future of Freedom) i "Deset lekcija za svijet poslije pandemije" (Ten Lessons for a Post-Pandemic World).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Budućnost slobode - Fareed Zakari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –