Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Fareed Zakaria

Deset lekcija za svijet poslije pandemije

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Iva Karabaić
  • 11/2020.
  • 328 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789533582917
  • Cijena: 19.78 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Deset lekcija za svijet poslije pandemije" Fareeda Zakarije, uglednog novinara CNN-a, nije puki žurnalistički osvrt na najveću krizu s kojom se čovječanstvo suočilo nakon Drugog svjetskog rata. Knjiga nastala u jeku pandemije, "Deset lekcija" može se doimati kao ogledni primjer hitre novinarske reakcije, što svakako jest, ali je i znatno više od toga. Zakarijina erudicija, analitičnost i kritičnost kada je riječ o globalnim političkim i ekonomskim kretanjima osobine su koje se očekuju od autora svjetskoga glasa, ali posebno su dojmljive njegova upućenost u medicinu te jednostavnost i jasnoća s kojima je opisao genezu pandemije.

S virusima živimo od pamtivijeka na ovom opasnom svijetu i oni doista nisu jedina i najstrašnija prijetnja. Zakaria upozorava i na populizam, klimatske promjene, neizvjesnosti digitalne epohe, američko-kinesko suparništvo... U svojih "Deset lekcija za svijet poslije pandemije" osvrće se i na vječnu dvojbu između državnog intervencionizma i slobodnog tržišta. Prema Zakariji, ta dvojba nije ideološke, već praktične naravi.

Postoje situacije u kojima je državni intervencionizam poželjan i nužan, a takva je upravo pandemijska kriza, a postoje i razdoblja kada tržištu valja dopustiti da generira rast. Te i slične dvojbe okovane su dogmama i ukupna je slika svijeta u Deset lekcija za svijet poslije pandemije mračna, možda i zastrašujuća, ali Zakaria nas podsjeća – s nimalo patosa – da ima nade, da smo kao ljudska vrsta još uvijek sposobni za podvige, da racionalni i moralni imperativi nisu spustili svoje zastave jer, kako kaže deseta lekcija: "Katkada su najveći realisti – idealisti."

Čini se da je Zakaria intelektualno najupućeniji komentator na Zapadu.
David M. Shribman, Boston Sunday Globe

Svojim razigranim stilom i slikovitim primjerima Zakaria se ne bavi općim mjestima lijeve i desne politike. Deset lekcija mudra su, upućena i promišljena priča o novom svijetu koji nastaje.
Josef Joffe, New York Times

Iznimno originalna i potkrijepljena knjiga. Nakon što je pročitate, vaše viđenje svijeta bit će drugačije.
Timothy Noah, Washington Post

Mudre i pronicljive komentare Fareeda Zakarije trebali bi čitati državnici širom svijeta. Deset lekcija svojevrsno je remek-djelo. Čitajte tu knjigu ako želite znati što se zbilo, što će se zbiti i što bi se trebalo zbiti.
Jason Burke, Guardian

Zakarijina provokativna knjiga bavi se mnogim temama i doista je vrijedna čitanja. Njegovi argumenti utemeljeni su na izvrsnom poznavanju povijesti i političke filozofije, na erudiciji kakva je danas rijetkost.
John B. Judis, Foreign Affairs

Rijetko jedan mladi autor i novinar posjeduje tako proročansku intuiciju, potpunu jasnoću izražavanja i tako nadahnutu elokvenciju.
Claude Lewis, Philadelphia Inquirer

Fareed Zakaria rođen je u Mumbaiju u Indiji. Studirao je na Yaleu i doktorirao politologiju na Harvardu. Nakon dugogodišnje karijere u Newsweeku odlazi u Time. Voditelj je i urednik emisije Fareed Zakaria GPS (Globalna agora), koja se svake nedjelje emitira na CNN-u.

Svakog tjedna piše kolumne za Washington Post, a do sada je objavio knjige "Svijet nakon Amerike" (The Post-American World), "Budućnost slobode" (The Future of Freedom) i "Deset lekcija za svijet poslije pandemije" (Ten Lessons for a Post-Pandemic World).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –