Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vanja Polić

Istinito, prirodno, različito : Autolegitimacijske strategije ranog britanskog romana

  • Nakladnik: Hrvatsko filološko društvo
  • 01/2013.
  • 313 str., meki uvez
  • ISBN 9789532960556
  • Cijena: 17.25 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Knjiga hrvatske anglistice mlađega naraštaja Vanje Polić "Istinito, prirodno, različito" sastoji se od devet poglavlja u kojima autorica analizira ideološke implikacije pisanja predgovora. Predgovor, naime, ima važno mjesto u tiskanoj produkciji 18. stoljeća jer predstavlja neku vrstu nastavka dijaloga sa čitateljem i omogućuje autoru da iznese svoje poglede na roman kao književnu vrstu u nastajanju.

Pritom autorica razvija vlastiti književnoteorijski model koji se temelji na analizi autolegitimacijskih strategija kojima se rani britanski romanopisci služe pri uvjeravanju javnosti o vrijednosti vlastitih djela te o nužnosti uklapanja tih djela u književni kanon.
   
Polićeva u prvom poglavlju daje strukturnu analizu predgovora kao zasebne književne vrste. Temeljeći se na metodologiji G. Genettea ona razmatra predgovore kao paratekstove. U tom povijesnom razdoblju predgovorni materijali predstavljaju zamalo jedini prostor na kojem romanopisci mogu legitimirati roman te ponuditi vlastitu poetiku ili pak „manifest“ romanesknog žanra u cjelini. Najveći dio knjige sastoji se od analize osamdesetak relevantnih predgovornih tekstova ranim britanskim romanima na prijelazu u 18. stoljeće. Tu se autorica usredotočuje na analizu triju „vrsta“ retoričkih strategija koje su ideologematski prožete logocentričnim shvaćanjem.
   
Pokazavši kako autolegitimacijske strategije funkcioniraju u predgovorima ranim britanskim romanima te kojim se uvjeravačkim reotričkim strategijama služe romanopisci, Vanja Polić zaključuje kako je u konačnici prvenstvena autolegitimacijska strategija koju rabe britanski romanopisci upravo sama retorika.
   
Pogovor ovoj studiji o predgovorima napisao je ugledni hrvatski anglist Stipe Grgas.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –