Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Sinan Gudžević

Protiv svih nastava : Parodije Predraga Lucića

  • Nakladnik: Algoritam
  • 07/2013.
  • 96 str., meki uvez
  • ISBN 9789533166193
  • Cijena: 9.16 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Bahtin bi, da je živ, možda u Lucićevom parodiranju čitanke vidio početak nastajanja nove vrste koja će domoljubnu i otadžbinsku čitanku jednom vrgnuti u ropotarnicu. Čas nije nepogodan da se i ljudi na fakultetima, kojima su i usta i bilježnice pune raznih dekonstrukcija, stvaralački pozabave jednim blistavim primjerom za to čime se bave.” Ovom rečenicom knjigu "Protiv svih nastava", zbirku od četiri eseja o parodijama Predraga Lucića, finalizira Sinan Gudžević.

 

Prvi Gudžević esej govori o prvoj Lucićevoj knjizi parodija Haiku, haiku, jebem ti maiku, dok se ostala tri bave njegovim tour de forceom, čitankama koje uvode potpuno novi parodijski žanr na svjetsku scenu, nemjerljiv s bilo čime do sada napisanim, a posebnu težinu daje im njihov opseg od ukupno 1820 (!) stranica.

 

Već naslovi "Čitanki" daju naslutiti gozbu duha koja se u njima krije: Sun Tzu na prozorčiću (Čitanka iz nastranih književnosti za prve razrede vojnih, vjerskih i civilnih škola), Bezgaća povijesne zbiljnosti 1 i 2 (Čitanka za ponavljače povijesti u drugim razredima domoljubnih, poslovnih i trgovačkih škola), Gusle u magli (Čitanka iz prirode i društva za treće razrede glazbenih, književnih i medicinskih škola). Dodajmo i da je gradivo u svakoj čitanki pravilno raspoređeno u dva polugodišta s po šest nastavnih jedinica, te da ga prati prikladan, edukacijski materijal: pitanja i odgovori za razumijevanje pročitanog, citati, bibliografski navodi...

 

Osim neosporive duhovitosti Lucić je jedinstven i po enciklopedijskoj akribiji. "Čitanke" su svojevrsna paralelna (kontra)povijest naših krajeva, etno i eko zaliha, višestruko kodirana književnost, naprosto knjige neiscrpne dubine. Interpretacijski praktično nemaju dna i otvaraju bezdane zbilje u koju smo upali. No, nemaju ni “duplo dno”: Lucićev humanistički i emancipirajući stav ni u trenu nije dvojben.

 

Sinan Gudžević je o “fenomenu Lucić” prvi opsežnije progovorio upisujući ga na vrh parodijske tradicije od antike naovamo.

Sinan Gudžević rođen je 1953. u Grabu, na Goliji, između Novog Pazara, Sjenice i Ivanjice. Rođen i rastao na planini, odavno živi u ravnini. Skoro svi ga smatraju gorštakom, a on tri četvrtine života proveo u velikim gradovima: u Beogradu, u Rimu, u Berlinu, u Napulju, u Rio de Janeiru. Ekavac i ijekavac otkako je progovorio. Studirao elektrotehniku i filologiju u Beogradu, Pisi i Münchenu. Prevodi poeziju i prozu s latinskog, starogrčkog, njemačkog, talijanskog, ruskog i portugalskog. I piše. "Maksimir i Mirogoj" su nešto od toga.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –