Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Douglas A. Anderson

Anotirani Hobit

  • Nakladnik: Algoritam
  • Prijevod: Vladimir Cvetković Sever
  • Ilustracije: John Ronald Reuel Tolkien, Robert Overholtzer
  • 11/2013.
  • 416 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533165622
  • Cijena: 23.76 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Hobit" čitatelje diljem svijeta uvodi u čarobni svijet Međuzemlja, doma vilenjaka, čarobnjaka, patuljaka, goblina, zmajeva, orkova i brojnih drugih stvorenja koja opisuju "Gospodar prstenova" i "Silmarillion" – pripovijesti ponikle iz uma jednog od najvoljenijeg pisca svih vremena, J. R. R. Tolkiena.

U ovom proširenom i grafički potpuno preoblikovanom izdanju, "Anotirani Hobit" Douglasa A. Andersona pruža definitivno objašnjenje izvora, likova, mjesta i pojmova iz svevremenskog klasika J. R. R. Tolkiena. Uz Andersonove bilješke, te potpuno obnovljeni i ispravljeni tekst izvornika, nalazi se više od 150 ilustracija koje vizualno tumače Hobita kroz mnoge kulture gdje se Međuzemlje upoznalo i zavoljelo. Uvršteni su i Tolkienovi izvorni crteži, zemljovidi i slike u boji, zbog čega je ovo najluksuznije i najinformativnije izdanje Hobita na svijetu.

"Anotirani Hobit" pokazuje postupke spisateljskog rada J. R. R. Tolkiena, njegovih interesa i djela koja su na njega utjecala, te načine na koji je to oblikovalo pojedinosti Međuzemlja. Knjiga pruža vrijedan uvid u Tolkienov život i povijest objavljivanja "Hobita", te pojašnjava kako se svaki dio radnje uklapa u ostatak Tolkienova izumljena svijeta.

Tu saznajemo kako se lik Goluma preradio da odgovara pravoj naravi Prstena Jednog, te otkrivamo puni tekst Pohoda na Erebor, Gandalfova objašnjenja razloga za slanje Bilba Bagginsa na putovanje s patuljcima. Anderson otkriva i značajne, često iznenađujuće spone između ove knjige i našeg svijeta i književne povijesti – od Beowulfa do Čudesne zemlje Snergova, od braće Grimm do C. S. Lewisa.



***

Opis samog J. R. R. Tolkiena za ovitak prvog izdanja "Hobita":

Ako vam je stalo do putovanja tamo i natrag, iz udobnog zapadnog svijeta, preko ruba Divljine, pa opet kući, i možete se zainteresirati za skromna junaka (blagoslovljena s malo mudrosti, malo hrabrosti i podosta sreće), evo zapisa o jednom takvom putovanju i jednom takvom putniku. Razdoblje je ono davnašnje vrijeme između doba Vilindoma i prevlasti ljudi, kad je znamenita šuma Mrkodol još stajala, a gore su vrvjele opasnostima. Kroz putovanja ovog skromnog pustolova usput ćete otkriti (kao i on) – ako već ne znate sve o tim stvarima – štošta o trolovima, goblinima, patuljcima i vilenjacima, te steći izvjestan uvid u povijest i politiku jednog zanemarenog, ali važnog razdoblja.

Jer g. Bilbo Baggins posjetio je razne ugledne osobe, razgovarao sa zmajem Smaugom Veličanstvenim te, posve protiv svoje volje, nazočio Bici pet vojski. Sve je to utoliko dojmljivije stoga što je on bio hobit. Hobiti su se dosad prešućivali u povijesti i legendi, možda zato što im je u pravilu udobnost bila draža od uzbuđenja. Ali ovaj opis, temeljen na osobnim memoarima g. Bagginsa, jedne uzbudljive godine u njegovu inače mirnom životu pružit će vam pristojnu predodžbu o pripadnicima ovog uglednog naroda koji danas (kazuje se) postaju razmjerno rijetki. Kad ne vole buku.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –