Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Alice Munro

Dragi život

  • Nakladnik: Naklada OceanMore
  • Prijevod: Maja Šoljan
  • 12/2013.
  • 280 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789533320175
  • Cijena: 19.78 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

U zadnjoj objavljenoj zbirci pripovjedaka "Dragi život" Alice Munro, pišući o ljubavi, smrti, krivnji, sramu, samoći, slučajnim susretima, sudbini, oblikuje živopisan, trajan portret opasnosti i neobičnosti običnog života.

Prvi put progovara i o vlastitom “dragom" životu: “Četiri posljednja teksta u ovoj knjizi nisu baš prave priče. Čine zasebni dio, autobiografski po osjećajima, premda katkad ne sasvim i po činjenicama. Vjerujem da je to prvo i posljednje – a i najbliže – što imam reći o vlastitom životu."


Ništa nije potraćeno. Ništa nije nebitno. Svaka riječ blista. Munro zna prikazati oblik i atmosferu, okus života u trideset stranica. Govori nam kako je to biti ljudsko biće. Nema tu ispraznih fraza. Na kraju svake od njezinih priča morate zastati, odmoriti se, udahnuti. Alice Munro učinila je više od svih živućih pisaca da dokaže da je kratka priča umjetnička forma, a ne samo jadni srodnik romana.
G. Holcombe, British Council

Nema pisca koji bi bio toliko dobar u opisivanju ljubavnih čudnovatosti, zbunjenosti i životnih frustracija ili unutrašnje okrutnosti i izdaje koji se mogu primijetiti u najsitnijim gestama i promjenama tona. Priče iz Dragog života krše brojna pravila kreativnog pisanja, ali ipak ponovo odražavaju Munroinu psihološku jasnoću, oštroumno prihvaćanje slabosti i majstorstvo u žanru kratke priče.
The Washington Post

Alice Munro pjesnikinja je one neočekivane strasti koja bukne naizgled niotkuda i mijenja život lika... Već desetljećima među našim najvažnijim piscima, Munro u svojem radu donosi ono što je u prozi najbitnije i što pruža najveći užitak, a pritom nas podsjeća kako je lako prepoznati veliku književnost: kad je doživite, znate.
The Globe And Mail (Toronto)

***

Alice Munro (1931.) rođena je u Winghamu (Ontario) u Kanadi. Već kao studentica počinje objavljivati kratke priče po časopisima, a 1968. god. dobiva svoju prvu Guvernerovu nagradu – najprestižniju kanadsku književnu nagradu – za zbirku priča „Dance of the Happy Shades“. Guvernerovu nagradu dobila je i 1978. za zbirku „Who Do You think You Are?“ te 1986. za „The Progress of Love“. Dvostruka je dobitnica i važne Gillerove nagrade – 1998. god. za zbirku „The Love of a Good Woman“ i 2004. za „Runaway“, zbirku koja je dobila i Commonwealth Writers Prize (2005.). Godine 2009. Alice Munro nagrađena je i prestižnom nagradom Man Booker International za životno djelo, a 2013. i Nobelovom nagradom za književnost kao “majstorica suvremene pripovijetke."

Objavila je 14 zbirki priča i slovi za jednu od najboljih kanadskih književnica uopće. Zbirku „Služba, družba, prošnja, ljubav, brak“ hrvatska je kritika 2011. godine proglasila literarnim otkrićem, a iste je godine nagrađena i Kiklopom za najbolju stranu prozu. Te je godina i prevoditeljica Maja Šoljan nagrađena godišnjom nagradom “Josip Tabak" Društva hrvatskih književnih prevodilaca za najbolji prozni prijevod te Kiklopom za najbolji prijevod. Godine 2012. na hrvatski jezik prevedena je i objavljena zbirka „Previše sreće“.

Alice Munro (1931.) rođena je u Winghamu (Ontario) u Kanadi. Već kao studentica počinje objavljivati kratke priče po časopisima, a 1968. godine dobiva svoju prvu nagradu za zbirku priča "Dance of the Happy Shades". To će joj biti prva od ukupno tri osvojene Guvernerove nagrade. 1971. objavljuje svoju drugu knjigu "Život djevojaka i žena" koju mnogi kritičari smatraju i njenim jedinim romanom. 

Dvostruka je dobitnica važne Gillerove nagrade – 1998. godine za zbirku "The Love of a Good Woman" i 2004. za "Runaway", zbirku koja je dobila i Commonwealth Writers Prize (2005.). 2009. Alice Munro nagrađena je prestižnom nagradom Man Booker International za životno djelo, a 2013. i Nobelovom nagradom za književnost kao "majstorica suvremene pripovijetke".

Objavila je 14 zbirki priča i slovi za jednu od najboljih kanadskih književnica uopće. Zbirku "Služba, družba, prošnja, ljubav, brak" hrvatska je kritika 2011. godine proglasila literarnim otkrićem, a iste je godine nagrađena i Nagradom Kiklop za najbolju stranu prozu. Te je godine i prevoditeljica Maja Šoljan nagrađena godišnjom nagradom Josip Tabak Društva hrvatskih književnih prevodilaca za najbolji prozni prijevod te Kiklopom za najbolji prijevod. Zbirka "Previše sreće" prevedena je i objavljena 2012. godine i također je nagrađena Kiklopom za najbolju stranu prozu 2013. godine.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –