Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Nagrada Marin Držić. Hrvatska drama 2012.

  • Nakladnik: Disput
  • 10/2013.
  • 300 str., meki uvez
  • ISBN 9789532602005
  • Cijena: 100.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Dramski zbornik Nagrada Marin Držić. Hrvatska drama 2012. donosi drame koje su, prema odluci Stručnog povjerenstva Ministarstva kulture, dobile Nagradu za dramsko djelo "Marin Držić" za 2012. godinu.

Povjerenstvo se, u kvalitetom podosta izjednačenoj konkurenciji pri samom vrhu, odlučilo prvu nagradu dodijeliti mladoj autorici Kristini Gavran za dramu "Spremni". Ta drama, pisana u nadrealistički slobodnom stihu koji izdaleka podsjeća na rane radove Radovana Ivšića, progovara o obitelji kao najmanjoj čestici društva te o tome kako nas ekstremne životne situacije potiču unutar te zajednice na ovisnost jednih o drugima.

I dvije drugonagrađene drame, "Snježna kugla" Zdenka Mesarića i "Trebalo bi prošetati psa" Tomislava Zajeca, također su kroz prizmu obitelji iznijele stavove svojih autora. U "Snježnoj kugli" tročlana obitelj razdvojena je činom otmice sina od strane otmičarke koja svoj čin pravda kao osvetnički, istovremeno optužujući oca otetog trinaestogodišnjeg dječaka za smrt svog vlastitog sina. U drami Tomislava Zajeca neobičan trokut međuljudskih odnosa događa se između Žene, Muškarca i Muškarčevog Oca; kroz gusto ispisane rafale rečenica i česte Muškarčeve monologe upućene nevidljivoj publici raspliću se događaji iz prošlosti.

Treću nagradu podijelile su tri drame: moglo bi se reći da je glavni lik drame Maje Hrgović "Prekrasne ruševine" umro i prije negoli se dramska radnja počela odvijati: nakon smrti neimenovane Babe, ostatak obitelji (majka, otac i dvije kćeri) nas kroz čitav niz pojedinačnih monologa vođenih nepostavljenim pitanjima nevidljivog ispitivača upućuje u obiteljsku povijest prepunu međusobnog nerazumijevanja, netrpeljivosti i neskrivene mržnje.

Drama "Počivali u miru kuće svoje" Vedrane Vrhovnik socijalno je osviještena drama koja uz snažne fantastične momente progovara o borbi za kvadrate životnog, ali i onog postživotnog, pogrebnog prostora, a likovi treće trećenagrađene drame L.U.Z.E.R.I. Dine Pešuta odmiču se od biološke obitelji stvarajući mikrozajednicu prijatelja koji dijele slične svjetonazorske stavove odmaknute od rodnih stereotipa u društvu u kojem ne postoje više nikakve moralne, društvene, kao ni osobne, prijateljske, ljudske vrijednosti.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –