Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Drago Štambuk

Što rade zmajevi

  • Nakladnik: Matica hrvatska
  • 11/2013.
  • 81 str., meki uvez
  • ISBN 9789533410128
  • Cijena: 9.29 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Već oko dva desetljeća pjesničko stvaralaštvo Drage Štambuka obilježeno je izmijenjenim životnim okolnostima. Pjesnička zbirka "Što rade zmajevi" nastala je pretežno u Japanu, te ne može, niti želi sakriti osjećaj duga prema toj mnogostruko poticajnoj zemlji.

Očekivano je i logično da se Štambuk odao tehnici i disciplini haiku pisanja, ali on to ne radi slijedeći puke tehničke i metričke zakonitosti, koliko integrirajući specifična japanska iskustva. Jedno od uporišta jedinstvenog viđenja i doživljavanja jest prostor vrta. Naravno, poticaji za pjesmu nisu i ne moraju biti samo vizualni, oni su češće misaoni, refleksivni.

Niz poetskih povoda i sintagmi Štambukova pisanja proizlazi iz susreta suprotnosti, te se u stihovima učestalo nalaze i nadmeću gore i dolje, bijelo i crno, početak i kraj, Eros i Thanatos, atom i kozmos, prošlost i sadašnjost, strano i domaće. Jedan od nosivih motiva zbirke svakako je odnos Japana i Hrvatske - premda boravi i djeluje u inozemstvu pjesnik nikako i nigdje ne zaboravlja svoju domovinu i zavičaj. Dapače, i kontrasti i afiniteti čine neprekidnu asocijativnu nit povezanosti.

I u najnovijoj zbirci Štambuk pokazuje svoju sklonost prema spiritualnim i metafizičkim prostranstvima, pa i izričitu religioznu inspiraciju, kojoj ne smeta, nego čak djeluje poticajno susret s drugačijom tradicijom.

Tonko Maroević

***

Pjesnik i diplomat Drago Štambuk rođen je 20. rujna 1950. u Selcima na otoku Braču. Završio je Medicinski fakultet i bio veleposlanikom Republike Hrvatske u brojnim zemljama, ali je objavio i desetke knjiga poezije i antologija.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –