Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Igor Mikecin

Heraklit

  • Nakladnik: Matica hrvatska
  • 02/2014.
  • 462 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789531509930
  • Cijena: 33.18 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Heraklit je bio ponosan, a kad se u filozofa javi ponos, taj je ponos golem. Njegovo ga djelovanje nije nikad upućivalo na 'publiku', na pljesak masa i bučno odobravanje kora suvremenika. Osamljeno prolaziti ulicom pripada biti filozofa. (...) Takvi ljudi žive u svojem vlastitom sunčevu sustavu; tamo ih se mora potražiti."

Fridrich Nietzsche

Djelo Igora Mikecina o ranogrčkom filozofu Heraklitu, jednom od naznačajnijih filozofa u povijesti filozofije, opsežna je monografija koja uz tekst i prijevod Heraklitovih sačuvanih fragmenata (odnosno, kako ih autor naziva, gnoma) donosi i autorove filozofijske i filologijske komentare.

U prvom dijelu knjige autor istražuje podrijetlo Heraklitova spisa i filozofijski smisao Heraklitova nadimka Tamni. Drugi dio knjige filozofska je interpretacija sačuvanih Heraklitovih fragmenata podijeljena prema tradicionalnoj četverostrukoj raščlambi metafizike na ontologiju, teologiju, kozmologiju i psihologiju s obzirom na interpretaciju pojma logosa kod Heraklita. Treći dio donosi Heraklitove fragmente na grčkome jeziku popraćene autorovim prijevodom te filozofijskim i filologijskim komentarima. U četvrtome dijelu nalazi se rječnik koji alfabetskim redom navodi sve riječi koje Heraklit koristi u fragmentima s njihovim prijevodima i objašnjenjima prijevoda. Na kraju knjige nalazi se kazalo izvora Heraklitovih sačuvanih fragmenata te bibliografija.

Ovo opsežno i studiozno djelo Igora Mikecina značajan je i vrijedan prinos proučavanju i razumijevanju Heraklita ali, s obzirom na važnost i utjecaj Heraklitove misli, i grčke filozofije i filozofije uopće.

***

Igor Mikecin
rođen je 1968. godine u Zagrebu. Od 2013. godine izvanredni je profesor na Odsjeku za filozofiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, na Katedri za povijest filozofije. Dosad je objavio niz članaka, rasprava i studija u domaćoj i inozemnoj filozofskoj periodici, kao i prijevode filozofskih djela s njemačkog jezika.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –