Domaća jela od gljiva
- Nakladnik: Leo-commerce
- 07/2009.
- 232 str., tvrdi uvez
- ISBN 9789532182378
- Cijena: 31.85 eur
Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro - Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Gljive su kao plodovi prirode stoljećima cijenjene kao zamjena za meso dok se danas sve više koriste zbog njihovog prvoklasnog i dobrog okusa, kao i zbog njihove ljekovitosti. Niska kalorijska vrijednost gljiva potiče osobe na dijetama da uživaju u čarima maštovite kuhinje mirisnih jela od gljiva, a ne treba zaboraviti i sve veću skupinu vegetarijanaca kojima su gljive jedna od osnovnih namirnica.
Potrebno je napomenuti da su gljive bogat izvor fosfora, kalija, magnezija i željeza, sadrže cink i bakar i praktički nemaju natrija, tako da se preporučuju osobama s povišenim krvnim pritiskom. Sastoje se od 2-8% proteina i sadrže oko 35 kalorija u 100 grama, a sadrže i velike količine nijacina i drugih vitamina B kompleksa, kao i vitamine C, D i E. Dokazano je da su prirodno sredstvo u borbi protiv gripe i da jačaju imunitet, imaju antivirusno i antibakterijsko djelovanje, a pojedine vrste i antikancerogena svojstva. Stoga stručnjaci preporučuju gljive sportašima, osobama s usporenom probavom, djeci i rekonvalescentima.
Ova je kuharica nastala na temelju autorovog dugogodišnjeg pripremanja jela od gljiva kao darova prirode. Pojedini recepti pripadaju izvornim receptima autora, dok su pojedini prikupljani duži niz godina od zaljubljenika u okus i aromu ove vrhunske namirnice, koji gljive pripremaju znalački i na razne načine.
Recepti su podijeljeni u četiri skupine: predjela (juhe, hladna predjela i topla predjela), variva i složenci, glavna jela (glavna jela od gljiva i glavna jela od gljiva i mesa) i salate. Kuharicu odlikuje jednostavnost i nezahtjevnost pripreme, pa je stoga uporabljiva i u kućanstvu i u ugostiteljstvu.
Ponuđen je i savjet o eventualnoj zamjeni s drugim vrstama gljiva u pripremi pojedinog jela, kao i savjet koji bezalkokolni napitak ili koju vrstu vina ili nekog drugog pića poslužiti uz pojedino jelo. Treba svakako napomenuti da kod pripreme jela od gljiva uporaba začina mora biti odmjerena kako bi se obogatio, a nikako potisnuo okus gljiva.
Svaki je recept popraćen fotografijom u boji koja pokazuje kako jelo na kraju treba izgledati, a uz recept je ponuđen način posluživanja.
Potrebno je napomenuti da su gljive bogat izvor fosfora, kalija, magnezija i željeza, sadrže cink i bakar i praktički nemaju natrija, tako da se preporučuju osobama s povišenim krvnim pritiskom. Sastoje se od 2-8% proteina i sadrže oko 35 kalorija u 100 grama, a sadrže i velike količine nijacina i drugih vitamina B kompleksa, kao i vitamine C, D i E. Dokazano je da su prirodno sredstvo u borbi protiv gripe i da jačaju imunitet, imaju antivirusno i antibakterijsko djelovanje, a pojedine vrste i antikancerogena svojstva. Stoga stručnjaci preporučuju gljive sportašima, osobama s usporenom probavom, djeci i rekonvalescentima.
Ova je kuharica nastala na temelju autorovog dugogodišnjeg pripremanja jela od gljiva kao darova prirode. Pojedini recepti pripadaju izvornim receptima autora, dok su pojedini prikupljani duži niz godina od zaljubljenika u okus i aromu ove vrhunske namirnice, koji gljive pripremaju znalački i na razne načine.
Recepti su podijeljeni u četiri skupine: predjela (juhe, hladna predjela i topla predjela), variva i složenci, glavna jela (glavna jela od gljiva i glavna jela od gljiva i mesa) i salate. Kuharicu odlikuje jednostavnost i nezahtjevnost pripreme, pa je stoga uporabljiva i u kućanstvu i u ugostiteljstvu.
Ponuđen je i savjet o eventualnoj zamjeni s drugim vrstama gljiva u pripremi pojedinog jela, kao i savjet koji bezalkokolni napitak ili koju vrstu vina ili nekog drugog pića poslužiti uz pojedino jelo. Treba svakako napomenuti da kod pripreme jela od gljiva uporaba začina mora biti odmjerena kako bi se obogatio, a nikako potisnuo okus gljiva.
Svaki je recept popraćen fotografijom u boji koja pokazuje kako jelo na kraju treba izgledati, a uz recept je ponuđen način posluživanja.
© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.