Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 17.06.2019.

Sedmi Festival svjetske književnosti u rujnu u Zagreb dovodi goste s tri kontinenta i iz 18 zemalja
Održava se
08.-14.09.2019.

Ovogodišnji Festival svjetske književnosti, sedmi po redu, kao i uvijek u Hrvatsku dovodi niz velikih imena europske i svjetske književnosti a u brojnim popratnim programima pokazuje koliko je živa i važna književna riječ.

Festival svjetske književnosti 2019. ugostit će više od sto inozemnih i domaćih pisaca, književnih kritičara, znanstvenika, likovnih umjetnika i glazbenika koji dolaze s tri kontinenta i iz 19 zemalja. Oni će početkom rujna Zagreb staviti na mapu najzanimljivijih književnih centara u Europi.

Festivalski programi održavat će se od 8. do 14. rujna 2019. u Zagrebu, većinom u zgradi Hrvatskoga glazbenog zavoda, te od 9. do 12. rujna u Splitu u Gradskoj knjižnici Marka Marulića.
 

Književnost španjolskog jezika

Patria Aramburu Fernando
Klasične priče da se bolje spoznaš Bucay Jorge

Festival svjetske književnosti u 2019. godini u fokusu ima književnost španjolskog jezika, a u sklopu toga programa gostovat će čitav niz autora. Festival će u nedjelju 8. 9. otvoriti jedan od najznačajnijih suvremenih španjolskih autora Fernando Aramburu, koj će predstaviti svoj roman o Baskiji, "Patria", koji je osvojio niz važnih španjolskih i europskih književnih nagrada i preveden je ili se prevodi na više od 30 svjetskih jezika, a samo u Španjolskoj prodan je u više od milijun primjeraka. Od autora španjolskoga govornog područja uz Fernanda Aramburua gostuje jedan od najvažnijih svjetskih gestaltera, miljenik hrvatske publike Argentinac Jorge Bucay, zatim i jedna od najvećih mladih zvijezda svjetske književne scene Samanta Schweblin, hrvatskim čitateljima itekako poznata Laura Restrepo i nova pjesnička zvijezda Elena Medel

U suradnji s hrvatskim centrom PEN-a na festival dolazi i direktor međunarodnog PEN centra, katalonski pjesnik i aktivist Carles Torner i pjesnik George Mario Angel Quintero. Bit će obilježena i 20 objetnica jedne od najvažnijih platformi za promociju poezije Lyrikline, a o čemu će govoriti Thomas Wohlfahrt, Christiane Lange, Jan Wagner, Zvonko Maković i Tomica Bajsić. Ove godine dvije pjesničke večeri održat će se u prelijepom prostoru Atelijera Meštrović u Mletačkoj ulici.

Autori s tri kontinenta i iz 19 zemalja

Prodana duša Beatty Paul
U vrtu čudovišta Slimani Leïla
Manji smo boemi McBride Eimear

Među festivalskim gostima su prvi dobitnik nagrade ManBooker iz Sjedinjenih Američkih Država, subverzivan, politički nekorektan satiričar Paul Beatty, zatim dobitnik najvažnije talijanske književne nagrade Strega Nicola Lagioia, najvažnija suvremena francuska spisateljica mlađe generacije, dobitnica nagrade Goncourt i zvijezda suvremene europske književnosti Leïla Slimani, jedan od najprevođenijih suvremenih turskih pisaca Burhan Sönmez, autor koji se usudio nastaviti djelo Stiega Larssona David Lagercrantz, nagrađivana irska autorica Eimear McBride, autor kultnoga romana "Komo" Srđan Valjarević, zvijezda austrijske književnosti Robert Menasse, slovenska autorica Mojca Kumerdej i francuska spisateljica Maylis de Kerangal

Festival svjetske književnosti ove je godine ponovno u suradnji s najdugovječnijim slovenskim književnim Festivalom Vilenica i irskim Međunarodnim književnim festivalom Cúirt iz Galwaya, europske prijestolnice kulture 2020., uspješno aplicirao i dobio potporu u okviru dvogodišnjeg projekta suradnje koji podupire EACEA pod nazivom Read Me I am Yours, te će se dio programa odvijati u okviru tog projekta. Sa zagrebačkim MSU-om na rezidenciju za mlade pisce u programu Read Me I am Yours dolaze ukrajinski pisac Myroslav Laiuk te španjolska spisateljica Elena Medel.

Od hrvatskih autora sudjeluju: Julijana Adamović, Jurica Pavičić, Olja Savičević Ivančević, Marina Vujičić, Nebojša Lujanović, Luiza Bouharaoua, Dinko Kreho, Marija Dejanović i mnogi drugi.

Kao i svake godine održat će se Književne matineje za učenike zagrebačkih srednjih škola i gimnazija na kojima gostuju Julijana Adamović, Jurica Pavičić i Nebojša Lujanović. Program je proširen i na matineju za učenike koji imaju nastavu na stranom jeziku, pa će ove godine u XVII. gimnaziji gostovati francuska autorica Maylis de Kerangal. Za učenike srednjih škola u suradnji s 24sata i tjednikom Express, organizirane su i novinarske radionice.

Predavanja i diskusije

Čovjek bez osobina III. Musil Robert

Osim tradicionalnih Tribina Razotkrivanje, Dvostrukih portreta i programa Pisac i njegov čitatelj održat će se niz stručnih predavanja i diskusija, među kojima će biti predavanje o slavnome poljskom književniku Stanisławu Ignacyju Witkiewiczu o 80-godišnjici njegove smrti, zatim o ulozi Roberta Musila u europskoj književnosti povodom izdavanja treće knjige "Čovjeka bez osobina" u prijevodu Andyja Jelčića te predavanje najvećeg stručnjaka za Leonarda da Vincija Alessandra Vezzosija povodom obilježavanja 500 godina od njegove smrti.

Tu su i okrugli stolovi: "Svijet bez zidova" povodom 30-godišnjice pada Berlinskog zida, a u svjetlu najave gradnje Trumpova zida na granici s Meksikom (u suradnji s hrvatskim centrom PEN-a), zatim okrugli stol "Uloga katedrala danas i sutra", koji se povodom požara na katedrali Notre-Dame u Parizu organizira u suradnji s Francuskim institutom u Zagrebu, te razgovor s njemačkim filozofom i publicistom Wolframom Eilenbergerom, autorom jedne od najprodavanijih i najprevođenijih knjiga o filozofiji "Vrijeme čarobnjaka", koja govori o najvažnijem desetljeću za filozofiju dvadesetog stoljeća i četiri najveća filozofa prve polovine dvadesetog stoljeća Ludwigu Wittgensteinu, Walteru Benjaminu, Ernstu Cassireru i Martinu Heideggeru.

Popratni program, izložbe, filmske projekcije

Europski vjesnik Menasse Robert

U Studiju Moderne galerije "Josip Račić“ dvadesetak eminentnih i nadolazećih hrvatskih likovnih umjetnika pod kustoskim vodstvom Tomislava Buntaka izložit će svoje slike, crteže i kolaže inspirirane djelima književnika. U Galeriji Šira održat će se izložba rješenja za plakate Festivala svjetske književnosti koje su oblikovali studenti Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu u protekle tri godine. U galeriji KIC-a jedan od najcjenjenijih suvremenih austrijskih fotografa Kurt Kaindl predstavit će izbor svojih fotografija s putovanja koja je po manjinskim europskim zajednicama više od desetljeća poduzimao s jednako slavnim i nagrađivanim salzburškim piscem Karl-Markusom Gaußom. Izložba portreta ovogodišnjih sudionika Festivala bit će u Hrvatskom glazbenom zavodu.
 
Ove godine bit će prikazana četiri filma inspirirana književnošću. Riječ je o dva poljska igrana filma Nezasićenost (rež. Wiktor Grodecki) i Oproštaj od jeseni (rež. Mariusz Trelińśki), francuskom filmu Corniche Kennedy (red. Dominique Cabrera) te izboru nagrađenih filmova sa Zebra Poetry Film Festivala u Berlinu.
 
Posebno iznenađenje jest scensko uprizorenje slavnog predavanja Miroslava Krleže u zgradi Hrvatskoga glazbenog zavoda. Miroslav Krleža u Hrvatskom je glazbenom zavodu održao predavanje 1930. godine pred prepunim auditorijem. Jutarnji list javio je da ga je slušalo više od 800 Zagrepčana. Drugo predavanje, ono o hrvatskoj književnosti, Krleža je trebao održati 12. travnja 1933., no zabranila ga je policija. Ovo "treće" Krležino predavanje o hrvatskoj književnosti priredit će iz Krležine ostavštine krležolog Vlaho Bogišić, samog Miroslava Krležu igrat će jedan od naših najistaknutijih glumaca, prvak Dramskog kazališta Gavella i profesor na Akademiji dramske umjetnosti Ozren Grabarić, uz glazbenu pratnju jednog od najboljih hrvatskih pijanista Mateja Meštrovića, a režirat će istaknuta redateljica i profesorica Aida Bukvić

Sve programe vodit će istaknutiji hrvatski pisci, kritičari, urednici, publicisti i novinari, a sva će događanja biti simultano prevođena. Ulaz na većinu događaja bit će besplatan, dok će se večernji programi u velikoj dvorani Hrvatskoga glazbenog zavoda naplaćivati, a svaka ulaznica bit će vaučer za popust u Festivalskoj knjižari. Ulaznice će se moći kupiti preko sustava Entrio ili na festivalskoj blagajni dva sata prije početka programa.

– Sedmi Festival svjetske književnosti –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –