Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Robert Menasse

Europski vjesnik : Bijes građana i mir Europe ili Zašto poklonjena demokracija mora ustupiti mjesto izborenoj demokraciji

  • Nakladnik: Edicije Božičević
  • Prijevod: Nataša Medved
  • 05/2014.
  • 126 str., meki uvez
  • ISBN 9789537953171
  • Cijena: 110.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Promišljanja o Europskoj uniji iz pera Roberta Menassea, nastala kao rezultat duljeg boravka u Bruxellesu, nude nam određenu dozu solidno argumentirana optimizma, koji, naravno, ne zazire ni od kritičkih tonova, jer, kako i sam ističe, u EU-u „štošta valja propitivati i kritizirati“. Isto tako, međutim, koncepciju „postnacionalne demokracije“ ne valja sagledavati kao birokratsku sablast, već kao izglednu političku, ekonomsku i kulturnu realnost, što pak nije moguće bez kritičkog sučeljavanja s nizom klišeja i predrasuda, okoštalih tijekom posljednjih desetljeća u sveukupnoj europskoj samopercepciji.

Na čitak i zanimljiv način Menasse, koji je u Bruxelles prvotno otputovao zbog sondiranja terena za mogući roman, piše o „iznenađenjima“ koja su ga tamo dočekala, a jedno od njih svakako je činjenica da mu se Europska komisija protivno uvriježenoj bojazni skeptika i pesimista predstavila kao „otvorena i transparentna“ institucija „vitkog, štedljivog i jeftinog“ činovničkog aparata.

Zanimljive analize aktualnih europskih kriza – koje ni izdaleka nisu isključivo financijske prirode – upletene u pitko tekstualno tkivo ovog kulturno-političko-ekonomskog putopisa, vode nas, na tragu ideja kakve danas zagovaraju filozofi poput Jürgena Habermasa, romanesknom završetku u kojem se ne bez ironije tematizira ozračje predvečerja potonuća, jer jedna od dviju ponuđenih koncepcija budućnosti svakako će potonuti: postnacionalna demokracija ili nacionalna država.

Esej Roberta Menassea, kao malo koji kritički tekst posljednjih desetljeća, pokazuje što to znači istinski europski razmišljati i djelovati. Konrad Paul Liessmann


***

Robert Menasse
(Beč, 1954.) ugledni je austrijski pisac, prevoditelj, autor više zapaženih romana, eseja i kulturno-teorijskih knjiga. Studirao je germanistiku, filozofiju i političke znanosti u Beču, Salzburgu i Messini. Od 1988. objavio je brojne drame, zbirke pripovjedaka i romane među kojima se ističu: Sinnliche Gewißheit; Selige Zeiten, brüchige Welt; Die Vertreibung aus der Hölle; Ich kann jeder sagen. Dobitnik je nekih od najvažnijih književnih i esejističkih nagrada, od kojih je zadnja Nagrada Max Frisch 2014., dok je za esej Europski vjesnik 2013. dobio Nagradu za najbolju političku knjigu Zaklade Friedrich Ebert i Nagradu Heinrich Mann.

Robert Menasse gostovat će u Zagrebu u sklopu Festivala europske kratke priče 2014. Osim čitanja svojih kratkih priča 3.6., na programu je i razgovor sa Srećkom Horvatom (2.6.) koji će moderirati Ankica Čakardić.

Robert Menasse, ugledni austrijski pisac, prevoditelj i autor više zapaženih romana, eseja i kulturnoteorijskih knjiga, rođen je 1954. u Beču. Studirao je germanistiku, filozofiju i politologiju u Beču, Salzburgu i Messini. Od 1988. objavio je brojne drame, zbirke pripovijedaka i romane i dobitnik je nekih od najvažnijih književnih i esejističkih nagrada.

Među ostalim, objavio je roman "Don Juan de la Mancha oder Die Erziehung der Lust" (2007.), zbirku kratkih priča "Ich kann jeder sagen" (2009.) i esej "Europski vjesnik: Bijes građana i mir Europe ili Zašto poklonjena demokracija mora ustupiti mjesto izborenoj demokraciji" (2012.; prevela Nataša Medved, Edicije Božičević, 2014.) u kojemu razmatra budućnost Europe i Europske unije kritizirajući priklanjanje renacionalizaciji (osobito u Njemačkoj, ali i drugdje) i pokretima antieuropskih integracija. Za to je djelo 2013. dobio nagradu za najbolju političku knjigu Zaklade Friedrich Ebert i nagradu Heinrich Mann.

Za roman "Glavni grad" (2017.) dobio je najvažniju književnu nagradu na njemačkom govornom području Deutscher Buchpreis. Robert Menasse uglavnom živi u Beču.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –