Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Robert Musil

Čovjek bez osobina III.

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Andy Jelčić
  • 08/2019.
  • 566 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789533581552
  • Cijena: 199.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Od romana prvijenca "Pomutnje gojenca Törlessa" (1906.) pa do najvažnijega, nikada završenog romana "Čovjek bez osobina", Musil je bio apsolutni perfekcionist, ali i vrlo zahtjevan autor.

"Pretpostavimo da je zamisliv čitač koji godine prije prvog rata poznaje samo na temelju Musilova romana: takav čitač ne bi imao ni predodžbe a kamoli znanja o nekim stvarima koje se u romanu samo spominju – o prerijama, kovačnicama i valjaonicama, o radnicima uopće, o svijetu izvan vidokruga vladajućih slojeva i obrazovanoga građanstva. Takvu svojevrsnu redukciju čitač nalazi i u romanima Marcela Prousta ili Thomasa Manna. Tajna velike umjetnosti tih romanopisaca u tome je što njihova djela usprkos tome ne pobuđuju dojam da je njihov odabir iz zbilje istovjetan s cijelom zbiljom, da je neprikosnoven i samo po sebi razumljiv. Ironija, neodređenost, nabačene aluzije – sve to upozorava da je njihov pripovjedni svijet evokacija jedne krhke kulture, koja je samo dio povijesne zbilje, mnogo veće i složenije." (Viktor Žmegač)

Musilovu tehničkom i prirodoznanstvenom obrazovanju, a i radnim iskustvima stečenima kao knjižničar, urednik, časnik i službenik, treba zahvaliti što je pisanje promatrao kao racionalno pitanje kojemu je potrebna čvrsta organizacija. Musil nije držao mnogo do toga da se čovjek pri obavljanju spisateljskoga poziva dade rukovoditi umjetničkim nadahnućem. Koliko god on ideje smatrao važnima za književni rad, ipak je bio uvjeren da ih se mora sustavno prikupljati, organizirati i prerađivati. Jedna od značajki Musilova pisanja jest ta što je ono već napisano stalno mijenjao. Sam je svoja proizvodna oruđa jednom opisao kao "visoku peć". Za svaki manji i veći projekt Musil bi postavio takvu peć, književni laboratorij. (Walter Fanta)

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –