Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Emir Imamović Pirke

Vršenje dužnosti

  • Nakladnik: Algoritam
  • 08/2014.
  • 208 str., meki uvez
  • ISBN 9789533167756
  • Cijena: 79.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Četvrti roman Emira Imamovića Pirkea "Vršenje dužnosti" govori o Ivoru Bošnjaku, policajcu koji se klonio svake uočljivosti i odgovornosti, i njegova četiri prijatelja. To su Dugi, poduzetnik u, možemo reći, sivo-crnoj zoni, stari roker Simfonija, intelektualac Kant i Pile koji preživljava kao fizički radnik. Dugogodišnja stabilnost njihova prijateljstva iznenada prelazi u krš, lom, prijetnje i blizinu smrti, kada Bošnjak, mimo svoje volje, bude unaprijeđen u vršitelja dužnosti načelnika Policijske uprave, kada u njegovom uredu osvane leš bivšeg Šefa i kada si njegov prijatelj Simfonija odluči presuditi na bizaran način.

Po svom setu klasičan noir, "Vršenje dužnosti" je i vivisekcija obiteljskih odnosa i psiho-drama Ivora Bošnjaka, čovjeka u srednjim godinama koji baš dramu izbjegava, i u turbulentnim vremenima koja ne priznaju pasivnost pokušava ostati nekorumpiran i običan obiteljski čovjek. No, intimno njega i njegovih prijatelja se probija u privatno koje se na neočekivane načine povezuje s poslovnim, pa sve skupa obgrli političko, dakle sile van dosega Bošnjakovih obzora i snaga. To sve skupa ne znači da im se neće suprotstaviti jer izbor uvijek postoji. Naravno, noir bez femme fatale, koja se ovaj put zove Asja i mlada je (iz)liječena narkomanka, nekome kći, nekome ljubavnica, a sama sebi valjda strankinja, bio bi manjkav.

Baš kao i noir bez društveno-političkog milieua koji Pirke, sposoban da svaku složenost svede na jednostavno, a da pri tome ne banalizira, nego da još bude i duhovit, iscrtava s lakoćom. Krhkost privatnog prikazana u ovom romanu je zastrašujuća, vjerojatno baš zato što je itekako realna, što i na asfaltu vrijede zakoni džungle. U džungli je, naime, nemoguće biti ne samo građanin, nego i malograđanin. "Vršenje dužnosti" pripada žanru krimi romana.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –