Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
F. William Engdahl

Uništite Kinu : što Washington čini da ograniči utjecaj Kine u svijetu

  • Nakladnik: Profil
  • Prijevod: Branka Maričić
  • 10/2014.
  • 304 str., meki uvez
  • ISBN 9789533133560
  • Cijena: 15.79 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Svjetska javnost još nije potpuno svjesna da se ključni geopolitički sraz preselio u Aziju te da danas svjetskom politikom ne dominira sukob Amerike s Rusijom ili ekstremnim islamom, nego to čini sukob Sjedinjenih Država i Kine. Daleko od pozornosti svjetskih medija Washington je već započeo globalni rat protiv Kine, i to u najrazličitijim sferama. Već se vodi rat Kine i SAD-a za afrička nalazišta nafte, oko hrane, pomorskih puteva, rijetkih sirovina, a SAD nastoji potkopati snagu Kine uz pomoć financijskih operacija, slabeći je iznutra širenjem američke brze hrane i prodajom njezinim građanima nepotrebnih opasnih lijekova.


William Engdahl opisuje kako Sjedinjene Države reagiraju na sve brže jačanje Kine i njeno ponašanje kao svjetske sile, te kakve mjere namjeravaju poduzeti da spriječe njeno jačanje i ograniče njene ekonomske potencijale. Govori i o vojnim američkim pripremama za mogući budući konflikt s Kinom na prostorima zapadnog Pacifika. Analizira razvijene ekonomske odnose između SAD i Kine, te pokazuje kako su Sjedinjene Države prebacivanjem proizvodnje brojnih svojih dobara u Kinu oslabile svoj položaj. Autor svoje teze dokazuje brojnim primjerima, te vrlo bogatim brojčanim indikatorima. Cijeli ovaj kompleks stavlja i u širi globalni kontekst odnosa dvije zemlje s drugim važnim svjetskim faktorima. Riječ je o knjizi koja najavljuje sasvim novu ravnotežu snaga na globalnoj sceni.

 

O temi svoje knjige sam autor kaže:

"Stara je priča da, želite li skuhati žabu u loncu vode, nježno ju položite u hladnu vodu i krajnje polagano pojačavajte vatru. Omamljena će se žaba pustiti nasmrt skuhati, posve nesvjesna što joj se događa. Ta metafora opisuje dugoročnu strategiju moćnih američkih i britanskih vodećih krugova glede budućeg postojanja suverene Narodne Republike Kine. Prije neka tri desetljeća, pod Deng Xiaopingom, u Kini je uvedena 'socijalistička tržišna ekonomija'.

Ta politička koncepcija uspjela je velikim dijelom iznad svih očekivanja mnogih Kineza i gotovo cijeloga svijeta. Marljivost i kreativnost Kineza bili su glavni čimbenici ekonomskog uspjeha koji je Kinu od gospodarski siromašne zemlje sedamdesetih godina prošloga stoljeća uzdigao do današnjega gospodarskog diva. Do otprilike 2005. godine politika brzoga gospodarskog rasta Kine – dok se taj rast temeljio na modelu "slobodnog tržišta" s američkom potporom – nije držana prijetnjom američkom nacionalnom "interesu". Ipak, kako je Kina rasla, njezina ju je glad za naftom, željeznom rudačom, bakrom te drugom robom natjerala da se upusti u smionu i učinkovitu vanjsko-ekonomsku diplomaciju.

Ona je obuhvatila cijeli svijet, od Afrike do naftom bogata Bliskog istoka i dalje. Kina se iz korisnoga izvora jeftine radne snage za američke međunarodne tvrtke poput Wal-Marta polagano pretvarala u potencijalnu prijetnju budućoj američkoj hegemoniji, osobito u Africi te na naftom bogatu Bliskom istoku i u Aziji.Korak po korak, baš kao pri kuhanju žaba, Washington Kini od 2005. godine pojačava temperaturu želeći je uništiti. Danas se ta temperatura već opasno približava stupnju ključanja.

No, još uvijek nije kasno za Kinu, ali njezino pučanstvo i čelnici ne smiju biti u zabludi glede surovosti i odlučnosti protivnika – elitnih političkih krugova angloameričke osovine. Knjiga koju kanite pročitati razlaže kako američki politički krugovi sve predanije planiraju smrtno raniti i na koncu umoriti kinesko gospodarsko čudo."


***

F. William Engdahl (1944) je američko-njemački nezavisni autor publicističkih knjiga, novinar i istraživač, koji se prvenstveno bavi geostrateškim ekonomskim pitanjima. Rođen je u Minneapolisu u SAD, završio je 1966. godine studij inženjerstva i prava na sveučilištu Princeton, te potom završio postdiplomski studij komparativne ekonomije na sveučilištu u Stockholmu. Objavljivao je knjige u SAD i Evropi, posebno su bile zapažene i dosta čitane one koje se bave naftom i naftnom politikom.

Dugogodišnji je suradnik Pokreta LaRouche. Posljednjih dvadesetak godina živi u Frankfurtu. Objavio je knjige "A Century of War: Anglo-American Oil Politics and the New World Order" (2004), "Seeds of Destruction. The Hidden Agenda of Genetic Manipulation" (2007), "Full Spectrum Dominance: Totalitarian Democracy in the New World Order" (2009), "Gods of Money: Wall Street and the Death of the American Century" (2010) i "Myths, Lies and Oil Wars" (2012).

F. William Engdahl (1944.) američko-njemački je nezavisni autor, novinar i istraživač, koji se ponajviše bavi geostrateškim ekonomskim pitanjima. Rođen je u Minneapolisu u SAD-u, završio je 1966. godine studij inženjerstva i prava na Sveučilištu u Princetonu, a potom poslijediplomski studij komparativne ekonomije na Sveučilištu u Stockholmu.

Objavljivao je knjige u SAD-u, Europi i Kini. Osobito su bile zapažene i dosta čitane one koje se bave naftom i naftnom politikom te GMO-om. Zadnjih dvadesetak godina živi u Frankfurtu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –