Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Yanis Varoufakis

Globalni Minotaur

  • Nakladnik: Profil
  • Prijevod: Nataša Desnica Žerjavić, Olga Škarić
  • 07/2015.
  • 232 str., meki uvez
  • ISBN 978953313 4352
  • Cijena: 17.12 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Globalni Minotaur" knjiga je koja je uzdrmala Europu. U njoj hrabri dojučerašnji grčki ministar financija Yanis Varoufakis otkriva kako su gramzljiva Amerika i nesposobna Europa dopustile bankarskoj eliti da opljačka cijeli svijet i dovede južnu Europu u dužničko ropstvo i do bankrota. U knjizi s pomoću jednog mitskog primjera objašnjava o čemu je riječ. Kao što su u antičko doba Atenjani morali davati žrtve nezasitnom čudovištu Minotauru, danas zemlje svijeta moraju hraniti modernog nezasitnog minotaura, američku ekonomiju pritisnutu dugovima i deficitom.

Minotaur je teško ranjen, ali još nije uginuo, pa i dalje guši cijeli svjetski ekonomski sustav. Yanis Varoufakis u ovoj knjizi objašnjava zbog čega je 2008. godine izbila sadašnja kriza, zašto je mediteranske zemlje najteže podnose te kako se iz nje jednostavno može izaći. On tvrdi da to financijsko čudovište treba uništiti.

Autor Yanis Varoufakis od početka je godine pa do 6. srpnja bio na funkciji državnog ministra financija te je kreator osnovnih teza po kojima je grčka vlada pregovarala s Europskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom kako riješiti trenutačnu grčku financijsku krizu koja je ugrožavala euro i eurozonu. Mnoge njegove teze tijekom pregovora EU i MMF morali su prihvatiti. Tijekom posljednjih mjeseci postao je medijska zvijezda. Opisuju ga kao briljantnog ekonomista, vizionara, tvrdoglavog radikala.

Riječ je o 53-godišnjem ekonomistu vrlo nekonvencionalna ponašanja (na pregovore obično dolazi motociklom) koji je nakon studija matematike i statistike doktorirao ekonomiju na Sveučilištu u Essexu. Zatim je predavao ekonomiju na sveučilištima u Cambridgeu, Sydneyju, Ateni i Austinu. Autor je znanstvenih radova iz matematičke ekonomije, a do sada je napisao i osam knjiga.

Yanis Varoufakis pripada rijetkoj vrsti ekonomista – vješt je u objašnjavanju svoje ideje, spreman sudjelovati u javnim raspravama, sposoban svoju stručnost smjestiti u širi kontekst.


Jasno i snažno napisana, organizirana da logično vodi prema jednostavnim zaključcima, knjiga se lako čita i čitatelju puno donosi. Možda je ovo najbolje objašnjenje zašto svjetska ekonomija sve slabije funkcionira. - Joel Campbell, International Affairs

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –