Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Theodore Gray

Molekule : Elementi i arhitektura svega oko nas

  • Nakladnik: Školska knjiga
  • Prijevod: Vlasta Allegretti Živčić
  • 10/2015.
  • 240 str., tvrdi uvez
  • ISBN 978953061768
  • Cijena: 29.07 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Autor knjige "Elementi − slikovno istraživanje svih poznatih atoma u svemiru" otišao je korak dalje u iznimno vještoj popularizaciji znanosti. S pomoću zanimljivih priča i odličnih fotografija Gray istražuje najzanimljivije kemijske strukture i predstavlja svijet molekula.

Autor svoje istraživanje započinje objašnjavanjem načina povezivanja atoma u molekule te razlikama između organske i anorganske kemije. U nastavku istražuje mnoge tvari i materijale građene od molekula, među kojima su i sapuni i otapala, ljepila i ulja, stijene i rude, užad i umjetna vlakna, analgetici i droge, zaslađivači, parfemi i smrdljive bombe, bojila i pigmenti te kontroverzni spjevi poput azbesta, freona i timerosala. 

Knjiga Molekule, uspješnica New York Timesa, raskošan je priručnik za sve koji žude za novim spoznajama o čarobnu svijetu oko nas i njegovim tajnama. Profesori kemije i biologije mogu odahnuti jer njihovi predmeti više nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Posrijedi je knjiga koju će željeti imati baš svatko, bez obzira na dob i predznanje.


Zanimljivosti: 

- Miris kovanica ne potječe od novca nego od kože svih onih koji su novac dirali. Jedna teorija kaže da vrlo sličan miris daje željezo u krvi. Ako je to istina, onda se može reći da je žeđ za novcem zapravo žeđ za krvlju.

- Mravi iz određene zajednice ispuštaju jedinstven uzorak molekula koji im omogućuje prepoznavanje pravog mravinjaka te uspješan povratak kući poslije traganja za hranom. Mravi nemaju dovoljno živčanih stanica u "mozgu", što ih onemogućuje da žude za bilo čim. Ali da ih imaju, ovo bi bili spojevi koji bi značili toplinu doma, baš kao što nama druge molekule, složenije građe, daju unutarnji osjećaj topline i sigurnosti kad se vratimo na poznato i sigurno mjesto. Za mrave su te molekule miris doma.  

- Nije samo kitova izlučevina ono što zanima industriju parfema: bacili su oko na dabrovu stražnjicu – posebice na kastoreum koji izlučuje dabar putem svojih analnih žlijezda. Te ga životinje upotrebljavaju za označavanje teritorija. 

- Galaktoza je vjerojatno najmanje poznat jednostavan šećer, pa u skladu s tim zasigurno ne biste najprije pomislili kako je prirodna hrana najbogatija galaktozom – celer. 

- Ljušture morskih školjaka sastavljene su od kalcijeva karbonata, a od njega je izgrađen i vapnenac. To nije slučajnost; znatan udjel sveg vapnenca na svijetu sastavljen je od izlomljenih ostataka ljuštura morskih bića bilo koje vrste, što se može uočiti mikroskopskim istraživanjem. Zamislite silno razdoblje potrebno bezbrojnim generacijama koralja, školjaka i mikroorganizama da prožive svoj vijek, prenesu ostavštinu, zatim umru i potonu na dno ocena – samo da biste vi mogli imati šljunčani put. Naši su životi, dakako, znatno manje smisleni. Mi ne ostavljamo ništa, raspadamo se u biljnu hranu i gnojivo poslije samo nekoliko godina. A ta bića grade planine. Naši su gradovi izgrađeni na njihovim kostima.

Theodore Gray je autor knjige "Mad Science: Experiments You Can Do at Home - But Probably Shouldn't" te kolumne "Gray Matter" u magazinu Popular Science. Vlasnik je web stranice periodictable.com i tvorac fotografskog plakata periodnog sustava elemenata koji se poput ikone može pronaći na sveučilištima, u školama, muzejima i TV emisijama od MythBustera do Hannah Montana. 

U poslovnom životu suosnivač je softverske tvrtke Wolfram Research, tvoraca vodećih svjetskih tehničkih softverskih sustava, Mathematica i Wolfram Alpha.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –