Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Theodore Gray

Elementi : Slikovno istraživanje svih poznatih atoma u svemiru

  • Nakladnik: Školska knjiga
  • Prijevod: Nebojša Buđanovac
  • 12/2010.
  • 240 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789530619296
  • Cijena: 21.10 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Periodni sustav elemenata", kaže pisac Theodore Gray, "sveobuhvatni je katalog svega što vam može pasti na nogu." Sve materijalne stvari ovog svijeta sastoje se od elemenata, a elementi imaju dva lica - čisto stanje i niz kemijskih spojeva koje stvaraju u kombinaciji s drugim elementima.

Knjiga "Elementi" daje nam rijetku priliku da vidimo i jedno i drugo lice, izbliza i osobno. Utemeljene na sedam godina istraživanja i fotografiranja, fotografije u ovoj knjizi najpotpuniji su i slikovno najdojmljiviji portret svih elemenata u svemiru.

Ustrojena prema redoslijedu pojavljivanja u periodnom sustavu elemenata, knjiga prikazuje svaki element (kad god je to moguće) velikom, lijepom fotografijom elementa u čistom stanju. Primjerice, kisik (8. element) bezbojan je plin, ali na temperaturi od -183 °C pretvara se u svjetloplavu tekućinu. Uključene su i fotografije koje prikazuju u kojim sve oblicima pojedini element postoji - njegove spojeve i primjene u kojima ga susrećemo u svakidašnjem životu.

Tekst koji prati svaku stranicu pripovijeda priču o elementu. Ovdje ćemo, primjerice, saznati da je fluor (9. element) jedan od najreaktivnijih elemenata. Ispustite li oblak plinovitog fluora na gotovo bilo što, to će se zapaliti, ali budući da je tako reaktivan, spojevi koje tvori vrlo su stabilni.

Uz priču o svakom elementu nalaze se i najnužniji znanstveni podatci koji uključuju relativnu atomsku masu, atomski polumjer, dijagram kristalne strukture i grafikone koji predstavljaju elektronsku konfiguraciju, atomski emisijski spektar i temperature pri kojima neki element poprima čvrsto, tekuće ili plinovito stanje. Objašnjenje tih svojstava te cjelovit prikaz strukture periodnog sustava elemenata nalaze se u uvodu.

Theodore Gray je autor knjige "Mad Science: Experiments You Can Do at Home - But Probably Shouldn't" te kolumne "Gray Matter" u magazinu Popular Science. Vlasnik je web stranice periodictable.com i tvorac fotografskog plakata periodnog sustava elemenata koji se poput ikone može pronaći na sveučilištima, u školama, muzejima i TV emisijama od MythBustera do Hannah Montana. 

U poslovnom životu suosnivač je softverske tvrtke Wolfram Research, tvoraca vodećih svjetskih tehničkih softverskih sustava, Mathematica i Wolfram Alpha.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –