Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Josip Stipanov

Povijest knjižnica i knjižničarstva u Hrvatskoj

  • Nakladnik: Školska knjiga
  • 11/2015.
  • 352 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789530617575
  • Cijena: 26.41 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Ova je povijest hrvatskih knjižnica i hrvatskoga knjižničarstva u prvom redu potpun (od prvih početaka pa sve do danas), cjelovit (sve vrste knjižnica: nacionalna, sveučilišne/visokoškolske, znanstvene, specijalne, stručne, osnovnoškolske i srednjoškolske, privatne) i u određenom smislu višestran (gotovo svi oblici njihova djelovanja) prikaz njihove povijesti, uključujući i bitne odrednice hrvatskoga knjižničarstva kao struke i kao djelatnosti. Posrijedi je svojevrstan povijesno-društveni pregledan mozaik hrvatskih knjižnica kojem su podloga dosadašnji pisani prilozi iz povijesti hrvatskih knjižnica i hrvatskoga knjižničarstva.

Stoga je ovaj povijesni prikaz više prikaz procesa razvoja hrvatskih knjižnica i hrvatskoga knjižničarstva, glavnih dogadaja koji su značili početak jednoga procesa, a manje prikaz, pogotovu ne potpun, pojedinih knjižnica ili pak pojedinih činjenica vezanih uz rad pojedinih među njima. Prikaz je to, više-manje jedinstvenog, povijesno-društvenog procesa odnosno povijesnog razvoja knjižnica i knjižničarstva u Hrvatskoj, u sklopu prilika i društvenog stanja općenito te odnosa u pojedinim razdobljima hrvatske povijesti.

Jer taj je povijesno-društveni okvir, sa svim svojim bitnim pozitivnim i negativnim obilježjima te odrazima na sav društveni život u Hrvatskoj, u pojedinim razdobljima hrvatske povijesti, unatrag trinaest stoljeća, bitno i prepoznatljivo utjecao i na knjižnice, njihov nastanak, djelovanje i razvoj.


Budući da je riječ o povijesti hrvatskih knjižnica i hrvatskoga knjižničarstva, prikaz njihova nastanka i razvoja te cjelokupan povijesni, društveni i kulturološki proces slijedi uobičajen povijesni tijek, počevši od prvih hrvatskih knjižnica u ranom srednjem vijeku pa do današnjih dana. Jer, nedvojbeno je da su hrvatske knjižnice bitan i prepoznatljiv, jedinstven i nezamjenjiv element i čimbenik hrvatske povijesti, napose kulturne u najširem smislu.

Josip Stipanov rođen je 18. studenoga 1939. u mjestu Solinama na Dugom otoku. Osnovnu školu pohađao je u rodnom mjestu, a klasičnu nadbiskupsku gimnaziju i studij teologije u Zadru. Na Gregorijani u Rimu studirao je filozofiju koju je završio doktoratom (1971.). Nekoliko godina djelovao je kao profesor klasične nadbiskupske gimnazije i Višeg bogoslovnog učilišta u Zadru.

Od 1972. zaposlen je Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu gdje se prvenstveno bavio hrvatskom retrospektivnom bibliografijom. Od 1975. do kraja 80-ih godina prošlog stoljeća bio je voditelj službe za razvoj i unaprjeđenje knjižnjičarstva, a potom do 1997. zamjenik ravnatelja te od 1998. v.d. upravitelja NSK. Za glavnog ravnatelja imenovan je 2002. i na tom mjestu ostaje do umirovljenja krajem veljače 2007. Punih 20 godina radio je na ostvarenju nove zgrade. Među inim dao je velik doprinos za učlanjenje NSK-e u mrežu Europskih knjižnica što je ostvareno 2005.

Objavio je preko 50 znanstvenih i stručnih radova, studija i članaka uglavnom u domaćoj te nešto manje u inozemnoj strukovnoj periodici. Za svoj rad dobio je niz priznanja i nagrada od kojih vrijedi izdvojiti Kukuljevićevu povelju i odlikovanje Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

Umro je 14. veljače 2021. u Zagrebu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Josip Stipanov - Povijest knjižnica i knjižničarstva u HR –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –