Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Milan Rakovac

Izabrana djela Milana Rakovca

  • Nakladnik: V.B.Z.
  • 12/2015.
  • 1797 str., tvrdi uvez + zaštitna kutija
  • ISBN 9789533047690
  • Cijena: 59.73 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Izabrana djela Milana Rakovca predstavljaju sumu pedesetogodišnjeg stvaralaštva jednog od najvažnijih istarskih autora, književnog inovatora i „avangardista iz više smjerova: jezikoslovnoga, izričajnoga, tematološki lokalnoga i univerzalnoga“. Rakovac je jedinstvena književna pojava, borac za afirmaciju čakavštine i rušitelj krutih književnih normi i uvjerenja u provincijalnost i egzotičnost književnosti nastale izvan okvira hrvatskog književnog jezika. Od 1964. kada su mu objavljene prve važnije čakavske pjesme, njegova je stalna preokupacija Istra – ljudi, priroda, prošlost, sadašnjost, suživot.

Luksuzno izdanje Rakovčevih djela obogaćeno je predgovorima Milorada Stojevića i Ervina Hladnika Milharčiča i kritičkim tekstovima koje su, između ostalih, o autoru objavljivali Boris Biletić, Igor Mandić i Zdravko Zima.

Posrijedi je izbor raznovrsnih djela, poezije, beletristike i popularne znanosti:

1. knjiga "Sectio aurea" sadrži izbor pjesama iz zbirki "Priko Učke", "Sik", "Cha for Kids" i "Besida priletuća"; kratke priče iz zbirke "Istragram" u kojima je literarno zagrebao i u zagrebačku stvarnost te pripovijesti "Blak", "Brigada del Amanecer", "Sectio aurea" i "Metak za Melkiora".

2. knjiga sastoji se od kultnog romana "Riva i druži, pulske urbane i istarske ruralne epopeje", koja je istovremeno i jugoslavenski književni slučaj, i romana "Sliparija", u kojoj polazi od mjesne legende koju nadograđuje dokumentarnim pasažima i pričom o ubojstvu.

3. knjiga sadrži romane "La Triestina", viševrsni intelektualni melanž s temom iz 90-ih godina 20. st. i "Snovid", roman o raspadu civilizacije.

4. knjiga sadrži "Lucidar otočni kvarnerski", putopisno- feljtonističku knjigu i svojevrsni kulturni atlas otoka Lošinja i Cresa; putopise objavljene u knjizi "Priko Učke" i u časopisima te biografije istaknutih suvremenih Istrana.


Milan Rakovac, možda jedan od posljednjih Mohikanaca koji nastoje pomiriti književnu tehniku i specifičnost predmetnotematskih struktura modernoga društva, ustrojstva što imaju paradigme od najsirovijeg seljačkog, lokalnoga, svijeta do kozmopolitskih vizija sličnih ekspresionističkim tehnikama njegova predočavanja.

Iz predgovora Milorada Stojevića


Kod Rakovca su pitanja vrlo jednostavna. Pri odgovorima pak treba uzeti u ruke mačetu i krčiti put kroz džunglu. Njegova mama je Istra, ali otac je bio King Kong. (…) Njegov Mediteran je jezična konstrukcija, katedrala iz riječi koje su došle od svih vjetrova. (…) Kad sam prvi put uzeo u ruke 'Riva i druži, učinilo mi se da sam na svojoj zemlji. Rakovac je sastavio jezik našega vremena i govorio o stvarnome svijetu.

Iz predgovora Ervina Hladnika Milharčiča

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –